Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup svim žurnim službama

Rekreativnim trčanjem u Slavonskom Brodu promovirali jedinstveni europski broj 112

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Utrka je simbolično startala u 11 sati i 2 minute, trčalo se uz rijeku Savu od sportske dvorane Vijuš do sportsko-rekreacijskog centra Poloj i natrag u dužini od 5 kilometara, a pripadnicima žurnih službi u trčanju su se pridružili i brojni slavonskobrodski trkači rekreativci

Velik broj sudionika okupio se na tradicionalnom, 10. rekreativnom trčanju u Slavonskom Brodu kojim je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Brodsko-posavske županije obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112, Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Jedan je to od načina na koji se nastoji građane podsjetiti na broj 112, putem kojega mogu dobiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama.

Utrka je simbolično startala u 11 sati i 2 minute, a trčalo se uz rijeku Savu od sportske dvorane Vijuš do sportsko-rekreacijskog centra Poloj i natrag u dužini od 5 kilometara. Pripadnicima žurnih službi u trčanju su se pridružili i brojni slavonskobrodski trkači rekreativci.

– Uvijek trebamo građanima isticati važnost broja 112, kako bi im on ušao u uho i da znaju gdje mogu dobiti pomoć. To je broj koji ne zovemo kada nam je dobro, nego kada smo u panici, pod stresom. Ovime promoviramo broj 112, ali i zdrav način života i sport, posebno kod djece i mladih – rekao je Davor Spevec, načelnik Sektora 112 u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Vijeće Europske zajednice je 29. srpnja 1991. godine donijelo odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC), koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine.

Broj 112 dostupan je u svim članicama Europske unije. Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu.