Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan ugovor s tri poslovne banke za kredit kojim se zatvara financijska konstrukcija projekta

Riješeno financiranje gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

Foto: Ivona Ćuk
Cijeli projekt vrijedan je 272 milijuna kuna, a ugovorom je ostvaren važan korak prema finalizaciji

Projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice, najvećeg objekta javne namjene u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara, ulazi u završnu fazu.

COVID ODJEL U ZADRU Donacija kreveta bolnici vrijedna 300 tisuća kuna

Podizanje standarda

Cijeli projekt vrijedan 272 milijuna kuna približio se svojoj finalizaciji, nakon što je u Bjelovaru potpisan ugovor kojim je uspješno riješena cijela financijska konstrukcija projekta. U nazočnosti bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, ugovor o kreditu potpisali su Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Dalibor Ćubela, zamjenik predsjednika Uprave Zagrebačke banke, Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank i Zoran Radaković, direktor Regije Erste&Steiermärkische Bank. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo jer su ugovaranjem kredita ispunjeni svi uvjeti za finalizaciju ovog velikog projekta.

– Nova zgrada bjelovarske bolnice najveći je projekt u povijesti ovog dijela Hrvatske i najbolji dokaz da se uz mnogo uloženog truda mogu provesti ključni razvojni projekti. Ovime ćemo podignuti zdravstvene standarde, ne samo u našoj županiji, nego i šire. Zdravstvo je temelj onoga što možemo i trebamo pružiti našim stanovnicima i ljudima ovog dijela Hrvatske. Naša Opća bolnica Bjelovar ima jednu od najstarijih tradicija u Republici Hrvatskoj, ali imala je i objekte koji nisu bili primjereni 21. stoljeću. Tek kroz ovakav objekt koji će pružiti najnovije standarde u zdravstvu možemo očekivati da budemo ono što jesmo, centar zdravstva u ovom dijelu Hrvatske – zaključio je župan Damir Bajs.

Tehnološki park morao se preseliti na drugu adresu IT zajednica u Bjelovaru vrlo brzo bit će stup bjelovarskog gospodarstva

U proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije predviđen je iznos od ukupno 272 milijuna kuna za projekt nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Od tog iznosa 70 milijuna kuna osigurano je iz europskih sredstava, 4,5 milijuna kuna sredstva su državnog proračuna te je potpisan kredit od 90 milijuna kuna.

Zaduženje bolnice

S obzirom na razliku između projektantske procijenjene vrijednosti i cijene postignute javnim natječajem za izvođača radova, koja je bila veća za 107,5 milijuna kuna, Opća bolnica Bjelovar zatražila je ponude banaka za kreditno zaduženje za preostali iznos te je zaprimljena obvezujuća zajednička ponuda triju poslovnih banaka, i to Privredne banke Zagreb, Zagrebačke banke i Erste&Steiermärkische Bank. Riječ je o kreditnoj ponudi s rokom otplate kredita na 15 godina uz fiksnu kamatu od 2 posto.

– Zadovoljstvo mi je što smo danas ovdje. Radi se o jednom velikom kapitalnom projektu. Zadovoljstvo mi je što će građani Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije imati bolnicu za 21. stoljeće. Čestitke županu Bajsu na realizaciji projekta i nadam se da ćemo uskoro vidjeti bolnicu u punom sjaju – rekao je Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank.