Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar državne imovine s načelnicima i gradonačelnicima

Riješit ćemo status svih 2000 nekretnina za gradove i općine

Ministar Goran Marić obradovao je gradonačelnike i načelnike obećanjem o povratu imovine
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ako nađete prijateljsku školu u Slavoniji ili Lici, moj je prijedlog da im donirate rabljene udžbenike – kazao je župan Blaženko Boban

Ministar državne imovine Goran Marić, na sastanku kojega je sazvao splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i kojemu je prisustvovalo svih 55 gradonačelnika i načelnika s područja županije, najavio je kako će, zahvaljujući stupanju na snagu novog Zakona o državnoj imovini, u sljedeće dvije do četiri godine riješiti status svih nekretnina za koje postoji zanimanje da prijeđu iz državnog u vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

– U Hrvatskoj se radi o tisućama objekata vrijednih nekoliko milijardi kuna, dok je samo u vašoj županiji više od 2000 takvih predmeta – rekao je Marić što je obradovalo načelnike i gradonačelnike SDŽ-a koji desetljećima pokušavaju dobiti napuštene vojarne, odmarališta i slične objekte koji propadaju.

Solin Osvaruju turističke rekorde i imaju velike planove Cilj je do 2025. postati međunarodna destinacija kulturnog turizma

– Novi zakon mnogo je jednostavniji nego prijašnji, pa ćemo brže rješavati vlasništvo nekretnina, od kojih će se neke prodati, neke ići u zakup, druge promijeniti vlasnika – rekao je Marić.

Okupljenima je obećao kako će gradonačelnici ili načelnici koji to zatraže, u roku od tri dana biti primljeni u njegovo ministarstvo kako bi se pozabavili konkretnim predmetima. Dodao je kako se prioritetni zahtjevi koje su mu oko Nove godine slale jedinice lokalne samouprave za pojedine objekte već rješavaju.

Župan Boban okupljene je gradonačelnike i načelnike izvijestio kako je obavljena nabava školskih udžbenika za sljedeću školsku godinu koje će svi učenici od 1. do 8. razreda dobiti besplatno.

Blaženko Boban potpisan sporazum Na akumulacijskom jezeru Ričice sanacija brane

– Ako nađete prijateljsku školu u Slavoniji ili Lici, moj je prijedlog da im donirate rabljene udžbenike – kazao je župan Blaženko Boban. Školska godina na području Splitsko-dalmatinske županije počet će tjedan kasnije nego na kontinentu, dakle, 10. rujna.

O situaciji u zdravstvu govorio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Dragomir Petric koji je čelnicima gradova i općina, posebice otočanima poručio kako zdravstveno osoblje ima velikih problema sa smještajem.

– Lokalna samouprava mora naći dodatne mogućnosti smještaja. Moramo na lokalnoj razini naći preduvjete da se ljude potakne da ostanu. Dom zdravlja napravit će sve i nadam se da će se naći način za suradnju – kazao je dr. Petric. 

Dan općine Podstrana Na Dan općine Podstrana načelnik Mladen Bartulović poručio: Dobra smo ekipa: jedni rade projekte, drugi izdaju dozvole, a ja lobiram