Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvoren Muzej nematerijalne baštine u Starom gradu Čakovec

"Riznica Međimurja" novi je veliki hrvatski turistički adut

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Stari grad Čakovec biser je europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, rekao je premijer Andrej Plenković

Muzej nematerijalne baštine "Riznica Međimurja" u Čakovcu postao je turistički adut koji privlači sve više gostiju. Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

JEDINSTVENA UTRKA U MEĐIMURJU Lov na labuđe pero u tradicijskim čonima

Međimurska pamet i ruke

– Stavljamo točku na "i" velikog i višegodišnjeg projekta, a kulturna baština našeg međimurskog kraja ovim danom dobiva obnovljeni najveći profani spomenik i vrhunsku atrakciju usred samog centra grada Čakovca. Na ovaj spomenik, na koji svi naši Međimurci mogu biti ponosni, može biti ponosna i čitava Hrvatska – istaknula je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja koji od 1954. djeluje u Starom gradu, gdje je i uređena nova muzejska jedinica "Riznica Međimurja" na dodatnih 2400 četvornih metara.

U opremanju maksimalno su se iskoristile nove tehnologije poput 3D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata... Izrađena je i aplikacija za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture vojnika i zatvorenika u prirodnoj ljudskoj veličini, tradicijsku međimursku pokladnu masku pikač, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenike u tamnicama, tajni labirint i poučne animacije.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ipak, ono još važnije je što je ovaj projekt međimurska ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke. Jedan je u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju, a posebno veseli što su na projektu radili mnogi domaći izvođači koji su implementirali brojne inovativnosti po kojima je naš muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire – rekao je župan Matija Posavec.

Na Skupštini o projektima energetske obnove, bolnici, željeznici... Među 120 projekata vrijednih 2,8 milijardi kuna i dvorane

Sufinanciranje iz EU fonda

Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak je sufinancirala Međimurska županija kao vodeći partner projekta. Sama obnova i opremanje fortifikacije trajala je gotovo četiri godine. Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da će revitalizacijom Perivoja Zrinskih Stari grad napokon zasjati punim sjajem. Tijekom izvođenja radova ugrađeno je više od 2000 kubičnih metara opeke, 352 pilota koji drže temelje fortifikacije, 86 kilometara kablova, a otkrivene su i četiri nove prostorije.

– Stari grad Čakovec biser je europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, a njegovim stavljanjem u funkciju obogaćena je kulturna i turistička ponuda kontinentalne Hrvatske – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska "Riznice Međimurja".

Radno vrijeme "Riznice Međimurja" je od utorka do petka od 8 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14. Cijena ulaznica za odrasle je 40, a za učenike, studente i umirovljenike 25 kuna. Djeca do sedam godina mogu ući besplatno.