Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Uspješan poslovni susret u Županijskoj komori

Robna razmjena Brodsko-posavske županije i Srbije narasla na 60 milijuna eura

Komora BPŽ
Foto: Brodsko-posavska županija

Županijska gospodarska komora Slavonski Brod u suradnji s Brodsko-posavskom županijom organizirala je izuzetno uspješan poslovni susret hrvatskih i srpskih tvrtki, okupivši brojne poslovne lidere, investitore, predstavnike institucija i stručnjake iz različitih industrija s ciljem unapređenja regionalne suradnje i stvaranja novih poslovnih prilika.

Poslovni tajnik Županijske komore Tomislav Tekić istaknuo je važnost ovakvih događaja za jačanje ekonomskih veza između Hrvatske i Srbije.

– Ovaj susret nije samo poslovni događaj, već i prilika za izgradnju mostova, odnosno jačanje suradnje i razmjenu znanja i iskustava – naglasio je Tekić.

Na skupu je iznesen podatak da čak 4500 kompanija iz Srbije surađuje s hrvatskim tvrtkama, a robna razmjena između dvije zemlje narasla je na oko dvije milijarde eura.

– Danas smo naglasak stavili na suradnju i transport roba i dobara preko granice cestovnim putem, ali u našoj županiji opcije su i prijevoz željeznicom i rijekom Savom – istaknuo je predsjednik Gospodarskog vijeća komore Ivan Ćosić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović naglasio je da je nakon pandemije koronavirusa došlo do znatnog povećanja robne razmjene između Hrvatske i Srbije.

– Podatak za 2023. godinu pokazuje da se robni promet između Srbije i naše županije povećao četiri puta i iznosio je velikih 60 milijuna eura. Prilika je to za zajedničko povezivanje, korištenje proizvodnog potencijala i rješavanje zajedničkih izazova kako bi se unaprijedilo poslovanje – rekao je Burazović.

Ravnatelj županijskog Centra za razvoj Damir Mirković prezentirao je analizu stanja u poduzetničkim zonama, naglasivši potencijale za nova ulaganja i razvoj poslovnih aktivnosti.

Potpora vatrogascima BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Vatrogascima za kupnju opreme 54 tisuće eura: Vatru gasi, brata spasi! psi Nacionalna izložba pasa svih pasmina CAC Brod Četveronožni ljubimci iz desetak zemalja ljepotom i ponašanjem osvojili publiku brodsko-posavska županija Potpora razvoju visokog školstva nastavak je ulaganja u budućnost