Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Potpora razvoju visokog školstva nastavak je ulaganja u budućnost

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 15.02.2024., Slavonski Brod - ​Predstavljanje studijskih programa Sveuilista u Slavonskom Brodu "UNISB STUDIUM EXPO 2024." Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Brodsko-posavska županija sufinancira rad brodskog Sveučilišta, a nije se odustalo ni od višegodišnje prakse stipendiranja studenata

Brodsko-posavska županija nastavlja pružati potporu razvoju visokog školstva i radu Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, brodsko Sveučilište našlo se na drugom mjestu, odmah iza Sveučilišta u Zagrebu po broju diplomiranih studenata na 1000 stanovnika.

Podaci govore da na tisuću stanovnika na brodskom sveučilištu diplomira njih 79. U aktualnoj akademskoj godini nastavu pohađa 1968 studenata, od čega ih je najviše na Odjelu društveno-humanističkih znanosti, i to 914, dok ih je na Strojarskom fakultetu stotinjak manje.

Odmah iza Zagreba

Brodsko-posavska županija sufinancira fakultete s nešto više od 265 tisuća eura, a u potpunosti se sufinancira prijevoz željeznicom za 801 studenta. U proračunu su također predviđena sredstva namijenjena za sufinanciranje studija sestrinstva u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu.

Ugovori o stipendiranju po načelu darovitosti i deficitarnosti zanimanja za akademsku godinu 2023./2024. prošli su mjesec uručeni studentima koji su ostvarili to pravo temeljem raspisanog natječaja. Time je nastavljena višegodišnja praksa koju Županija kontinuirano provodi na razne načine.

U županijskom proračunu za 2024. godinu osigurano je 145.995 eura za stipendiranje studenata. Od ukupno 22 nova studenta, njih 16 ostvarilo je pravo na stipendiju po osnovi deficitarnosti, a šest na osnovi darovitosti. Iznos stipendije za studente koji studiraju u mjestu boravišta iznosi 105 eura, a za studente izvan mjesta boravišta 150 eura.

Vrijedi istaknuti i podatak da županija stipendira studente medicine s gotovo 66 tisuća eura.

– Osobito smo zahvalni Vladi RH za potporu povećanju kapaciteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji pored Vlade snažno pomaže i Brodsko-posavska županija – rekao je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Razvoj iz dana u dan

Podsjetimo, početkom travnja ove godine Brodsko-posavska županija i brodsko Sveučilište potpisali su sporazum o financiranju uređenja novih prostora i troškova rada vanjskih suradnika u nastavi.

Župan Danijel Marušić izrazio je tom prilikom uvjerenje da će najmlađe hrvatsko sveučilište itekako dobro iskoristiti ova sredstva te izrazio zadovoljstvo što je županija, kao jedinica regionalne samouprave, potpora Sveučilištu koje se iz dana u dan sve više razvija i unaprjeđuje.

Rektor Ivan Samardžić zahvalio je županu, predsjedniku Županijske skupštine i županijskim vijećnicima na velikoj i konkretnoj pomoći koja nije izostala ni ove godine, a Sveučilište će je pametno iskoristiti za razvoj.

Županija je i dosad financijski pomagala Sveučilište, pa je tako 2021. i 2022. s gotovo 850 tisuća eura sufinancirala kupoprodaju nekretnina, rad vanjskih suradnika te uređenje novih prostora.

konferencija Marušić na međunarodnoj konferenciji 'Interreg' Ključni mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina su europski fondovi storyeditor/2024-05-20/PXL_200524_114869319.jpg Brodsko-posavska županija ponosna na Gabrijela Gabrijel je pružio svijetli primjer mladima kojim putem trebaju ići storyeditor/2024-05-10/PXL_080524_114214440.jpg Razvoj poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije Čuvaju poljoprivrednu tradiciju s puno truda, predanosti i ljubavi