Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Marušić na međunarodnoj konferenciji 'Interreg'

Ključni mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina su europski fondovi

konferencija
Foto: Brodsko-posavska županija Konferencija bpž

Župan Danijel Marušić sudjelovao je u radu međunarodne konferencije "Interreg: razvoj vizije za budućnost" u Šibeniku, održane ususret 9. EUSAIR Forumu.

Otvarajući konferenciju, kazao je kako danas više nego ikad moramo ustrajati na međusobnoj suradnji zemalja članica Europske unije, biti spremni odgovoriti na sve izazove, ali i koristiti sve mogućnosti, mehanizme i instrumente koje pruža članstvo u EU na političkom, gospodarskom i socijalnom planu.

Dodao je i kako napore treba usmjeriti i na daljnji razvoj demokracije, kvalitete upravljanja, na otklanjanje manjkavosti u vladavini prava te na ekonomski oporavak i razvoj zemalja u procesu proširenja.

– Republika Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih članica EU u provođenju kohezijske politike, primjer je kako se kvalitetnom suradnjom s ostalim zemljama članicama te prepoznavanjem dobrih prilika u kratkom vremenu može stvarati bolja sredina za život građana. Europski fondovi ključni su mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina. BDP je zahvaljujući njima povećan za 5%, a čak više od 70% svih naših javnih investicija financira se europskim sredstvima – istaknuo je Marušić.

Dodao je kako su Interreg programi ključna poveznica institucija, regija, gradova eurozone i onih izvan nje i model koji objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe.

Međunarodna konferencija "Interreg: razvoj vizije za budućnost" pružila je priliku za pregled dosadašnjih iskustava u svim sastavnicama Interrega, razmjenu mišljenja o što uspješnijoj provedbi tijekom razdoblja 2021. – 2027. te razvoju vizije za razdoblje nakon 2027. godine. 

storyeditor/2024-05-20/PXL_200524_114869319.jpg Brodsko-posavska županija ponosna na Gabrijela Gabrijel je pružio svijetli primjer mladima kojim putem trebaju ići storyeditor/2024-05-10/PXL_080524_114214440.jpg Razvoj poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije Čuvaju poljoprivrednu tradiciju s puno truda, predanosti i ljubavi storyeditor/2024-05-13/skupstina_-_Marusic.jpg Održana 23. sjednica Županijske skupštine Na aktualcu o vozilima, naknadama, ljekarni, kanalizaciji, Šaguljama...