Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Pregled većih investicija u tekućoj godini

Rugali im se da su zabit, a sad su uzor mnogima

Obnova fasade na zgradi Općine
Foto: Općina Pušća
Osim većih investicija provest će se i mnogo manjih, primjerice proširenje groblja, izgradnja dječjeg igrališta, obnova vodovoda...

– Nekad je Pušća bila sinonim za zabit, i to doslovce, kad bi ljudi jedni drugima govorili da su “iz Pušće Bistre” to je doslovce bio sinonim za to da netko živi “bogu iza leđa”, ali danas je istina nešto drugačija. Možda bih pretjerala kad bi nas usporedila sa Švicarskom, ali činjenica je da smo od asocijacije za zabit dogurali do mjesta jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj – s ponosom ističe Anđela Cirkveni, načelnica Pušće koja je lani osvojila svoj šesti uzastopni mandat.

Izjurila iz ureda

Pošlo joj je to za rukom, govori, ponajviše zbog toga jer se stare izreke “djela, a ne riječi” doista počela držati onog trenutka kada je prvi put zasjela u načelnički stolac. A da je to tako uvjerili smo se i sami dok smo ju pokušavali “uloviti” kako bi nam posvetila nekoliko minuta vremena te kazala nešto o većim projektima koje ove godine provodi na području općine. Cijelo vrijeme je bila na terenu, a u svoj ured u zgradi općine došla je tek na pola sata, i to samo zato kako bi nam ukratko predstavila spomenute projekte, nakon čega je opet izjurila i otišla među ljude, a nakon toga na novi sastanak.

Zaprešić, gospodarski sajam Međunarodni sajam Zaprešićko gospodarstvo u novom zamahu

– Među većim projektima koje su nam 2018. u planu su izgradnja poslovnog edukatorija i obnova zgrade općine po energetski učinkovitom principu, a isto tako u tijeku je raspisivanje natječaja za rekonstrukciju Bregovljanske ceste u vrijednosti od 2,87 milijuna kuna, a ako natječaj prođe kompletni radovi bit će financirani iz fondova Europske unije – govori načelnica Cirkveni.

Ističe kako to nisu i jedini planovi, među njima je i mnogo manjih zahvata koji bi trebali biti odrađeni do kraja godine. Tako će se izgradnjom novih grobnih mjesta proširiti lokalno groblje oko kojeg će biti postavljena i nova ograda, a s provedbom je započeo i dugoplanirani projekt upisa nerazvrstanih cesta u zemljišne knjige. Također će se obnoviti i već dotrajali vodovod, a djeca će dobiti i novo igralište vrijedno sto tisuća kuna.

Obilježena obljetnica dana grada Zaprešića U Pučkom otvorenom učilištvu Grad Zaprešić svečano proslavio 22. rođendan

– Izgradnjom edukatorija čija je vrijednost oko 910 tisuća kuna planiramo potaknuti gospodarsku i socijalnu revitalizaciju Pušće, a konkretno - bit će obnovljeno 167 metara četvornih prostora u zgradi općine koji će potom služiti za održavanje multidisciplinarnih radionica, treninga i konzaltinga za poslovne subjekte, prezentacije, poslovne sastanke, te društvena, kulturna i zabavna okupljanja usmjerena cjelokupnom stanovništvu zavisno od tematike događanja – pojašnjava načelnica Pušće.

Kad je u pitanju energetska obnova zgrade općine, vrijednost te investicije koja se morala provesti zbog tehničke uvjetovanosti iznosi 634 tisuće kuna, a uloženi novac bi se trebao vratiti u narednim godinama s obzirom na to da će računi za grijanje biti pedesetak posto manji od današnjih.

Ne isplati ju se “krpati”

U radovima koji su trenutno u tijeku, a trebali bi biti gotovi do ljeta, postavit će se nova fasada te toplinska hidroizolacija. I na kraju, iako je projekt za rekonstrukciju Bregovljanske ceste tek u fazi apliciranja na fondove EU, ako isti prođe na natječaju ta prometnica će dobiti kompletno novo lice koje joj je, kako ističe Cirkveni, potrebno jer je cesta u tako lošem stanju da ju se više ne isplati malo po malo “krpati”.

Puhački orkestar Zaprešić Nova koncertna sezona Puhački orkestar Zaprešić dobio novog dirigenta, slovenskog maestra Miru Saje stipendije prenošenje stečenih znanja Osmero majstora i majstorica iz zaprešićkog kraja dobilo diplome