Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Unapređenje sela projektom “Pametna sela” – nagrađene najbolje ideje

Ruralni e-bicikl kao jeftini javni prijevoz i kvalitetniji život u selima

Foto: Osječko-baranjska županija
Ruralna su područja budućnost Europske unije, u njima se proizvodi hrana, a ona mogu biti i generatori demografskog razvoja – poručio je župan.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je ugovore za sufinanciranje najuspješnijih projektnih ideja u natječaju za projekt “Pametna sela”.

domaći proizvodi DOSTAVA DELICIJA NA KUĆNI PRAG Domaći proizvodi slavonsko-baranjske gastroponude dostupni (i) online

Dobitnik je prve nagrade, od 30.000 kuna, LAG Strossmayer za projekt pod nazivom “Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli”. Drugu nagradu i 25.000 kuna dobila je Općina Erdut za projekt “Lokalna hrana za lokalni razvoj”, dok je treća nagrada, od 20.000 kuna, pripala Udruzi za kreativni razvoj Slap i njen projekt ”(P)OKRET – pametna kreativna ekonomija”.

Ukupno 200.000 kuna

– Europski parlament je 2019. prihvatio projekt “Pametna sela” kao novi koncept uravnoteženog razvoja ruralnih područja, vrijedan 2,4 milijarde eura koje se osiguravaju iz raznih fondova EU. U projekt se uključila i Osječko-baranjska županija, a Upravni odjel za ruralni razvoj objavio je Javni natječaj za izradu projektnih ideja “Pametna sela” na koji je pristiglo 47 prijava kojima se želi unaprijediti svoja sela. Sudionicima natječaja čiji su prijedlozi projekata ostvarili najveći broj bodova dodijelili smo 20 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 200.000 kuna – rekao je župan Ivan Anušić na potpisivanju.

Dodao je kako je smisao projekta potaknuti razvoj ruralnih područja, a kroz ovakve projekte čini se korak više prema tom cilju te da će projekti biti realizirani uz financiranje iz fondova EU.

– Ruralna su područja budućnost Europske unije, u njima se proizvodi hrana, a ona mogu biti i generatori demografskog razvoja – poručio je župan.

Antun Mikec dobitnici najviših javnih priznanja Počasni građanin dr. sc. Antun Mikec stipendijama pomaže 211 djece i mladih

Smanjiti razlike

Pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević naglasio je kako je nagrađeno 20 projekta, no i među ostalima ima puno kvalitetnih projekata koji se mogu realizirati.

– U projektu “Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli” naša ideja je da bicikle ne koristimo samo u turističke svrhe, nego da budu dostupni svima mještanima te da imamo novu vrstu jeftinog javnog prijevoza. Na području LAG-a Strossmayer želimo postaviti mrežu stanica na kojima će se nalaziti e-bicikli koji će se puniti putem solarnih sustava. Osmislili smo i način na koji bi ih mještani uzimali i vraćali te sustav e-iskaznice. Kako je u našim selima sve više ljudi na rubu siromaštava i nemaju druge mogućnosti prijevoza, ovim projektom bi mogli povećati kvalitetu života, a ujedno bi smanjili odlazak stanovnika, kao i razlike između urbanih i ruralnih prostora – rekla je Božana Rogalo, predsjednica LAG-a Strossmayer, o najboljoj projektnoj ideji.

Četvrta nagrada iznosi 15.000 kuna, pa slijedi šest nagrada od 10.000 kuna i deset po 5000 kuna.