Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
dobitnici najviših javnih priznanja

Počasni građanin dr. sc. Antun Mikec stipendijama pomaže 211 djece i mladih

Antun Mikec
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Anu Vrbanec generacije učenika pamte kao profesoricu u Ekonomsko-trgovačkoj školi Čakovec. Krajem, 2006. godine osnovala je žensku udrugu za očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke koju vodi već 14 godina.

Dr. sc. Antun Mikec je počasni građanin Međimurske županije, a nagrade Zrinski ove godine pripale su Ignacu Šardiju, Ani Vrbanec, Branimiru Magdaleniću, Mariji Prekupec i Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije, odlučeno je na sjednici Skupštine Međimurske županije.

Već sutra izaći će se s konkretnim mjerama pomoći poduzetnicima i obrtnicima Posavec: Strategija daje rezultate, ključna je uloga svih stanovnika

Radio 37 godina

Dr. sc. Antun Mikec rođen je u Cirkovljanu. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a poslijediplomski studij završio je Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu (današnji FER), na kojem je i doktorirao 1983. godine. Radni vijek bio mu je vezan za PTT u Zagrebu (današnji HT), gdje je bio direktor razvoja telekomunikacija i direktor razvoja HT-a. Nakon 37 godina rada odlazi u prijevremenu mirovinu. Predavao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, objavio je više od 80 stručnih i znanstvenih radova iz područja telekomunikacije i informatike. Nakon umirovljenja započinje poduzetničku karijeru. S poslovnim partnerom otvara tvrtku VMD promet. Posljednjih osam godina VMD grupa čvrsto drži svoje mjesto među deset najuspješnijih tvrtki u svojoj grupaciji. Izgradila je 80-ak stambeno-poslovnih objekata, preko 1000 stanova i 400 uredskih prostora, 12 poslovnih zgrada, četrdesetak vila i ambasada. U Zagrebu je u Blatu kupio milijun četvornih metara zemljišta i izgradio golf terene Riverside golf Zagreb. Osnivač je obiteljske zaklade Mikec koja djeluje od 2016. godine, koja godišnje za stipendije za srednje škole i visokoškolsko obrazovanje nadarenih učenika i studenata izdvaja godišnje 750.000 kuna. Dosad je dodijeljena 211 stipendija po 1100 kuna mjesečno. Financirao je obnavljanje crkava, izdavaštvo...

Boris Lukovnjak Obrtnička komora Međimurske županije Unatoč pandemiji diljem županije radi stotinjak novih obrta više nego u 2019.

Gospodarstvenik, udruga...

Ignac Šardi je gospodarstvenik, političar, lovac, vinogradar, pisac i osnivač zbirke starih vozila poznatije pod imenom "Prvi hrvatski muzej oldtimer vozila Šardi". Anu Vrbanec generacije učenika pamte kao profesoricu u Ekonomsko-trgovačkoj školi Čakovec. Krajem, 2006. godine osnovala je žensku udrugu za očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke koju vodi već 14 godina. Branimir Magdalenić profesor je glazbenog odgoja, glazbeni pedagog, dirigent i zborovođa koji već 21 godinu vodi pjevački zbor Josip Vrhovski. Diplomirana medicinska sestra Marija Prekupec angažirana je u životu i radu društva kroz kulturu, sport, promicanje zdravlja, humanitarni rad u udruzi Gardruža iz Gardinovca. Aktivna je članica HGSS-a Stanice Čakovec već šest godina. Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije ove godine obilježava 25 godina djelovanja.