Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Već sutra izaći će se s konkretnim mjerama pomoći poduzetnicima i obrtnicima

Posavec: Strategija daje rezultate, ključna je uloga svih stanovnika

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Stručnjaci pozivaju Međimurce na radu u inozemstvu da ne dolaze kući za Uskrs jer će ionako morati biti u strogoj samoizolaciji, odvojeni od svojih ukućana. Dolaze uglavnom iz Austrije, Slovenije i Njemačke, zemalja u kojima je visok rizik zaraze koronavirusom

Međimurska županija, u kojoj su dvije osobe oboljele od COVID-19, županija je s najmanjim brojem zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je u petak međimurski župan Matija Posavec. Brojke se u Hrvatskoj mijenjaju iz dana u dan, a Međimurje ima dobru epidemiološku sliku.

Matulov grunt u Frkanovcu privlačit će turiste U jedinstvenom centru proučavat će najugroženije leptire u Europi

Opreme ima dovoljno

– Analizirajući sve brojke, ukupna strategija koja je postavljena na vrijeme i od samog početka očito je dala i daje rezultate. To je kvalitetna nabava medicinske opreme, kontrolirani ulazak u zdravstvene ustanove, uspostava koronaambulanti, briga za starije osobe od samog početka, poseban režim u domovima za starije i nemoćne i veći broj osoba s rješenjima za samoizolaciju. Naravno, važno je poštovati sve upute koje smo davali, a u tome je ključna uloga svih stanovnika naše županije. Hvala, pokazali smo da je Međimurje dovoljno veliko da ne bude malo kad smo zajedno – poručio je župan Posavec.

Stručnjaci pozivaju Međimurce na radu u inozemstvu da ne dolaze kući za Uskrs jer će ionako morati biti u samoizolaciji, odvojeni od svojih ukućana. Epidemiologinja Višnja Smilović iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije ističe da građani na radu u inozemstvu dolaze uglavnom iz Austrije, Slovenije i Njemačke, zemalja u kojima je visok rizik zaraze, a iako nemaju simptome, mogu kao kliconoše prenijeti virus na svoju obitelj i bližnje, a da to neće ni znati.

– Hrvatski uskrsni običaji dio su hrvatske tradicije koju svi volimo, ali u vrijeme epidemije svi se moramo ponašati odgovorno – ističe pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, koja je uputila preporuku da starije osobe koje žive u domovima za starije i nemoćne ne odlaze u ovo vrijeme krize k svojim obiteljima, kako bi se kao najugroženija skupina zaštitili. Za sada ni u jednom domu za starije i nemoćne u Međimurju nema korisnika pozitivnog na koronavirus i bilo bi dobro da tako i ostane – dodala je.

Županijska bolnica Čakovec uvela je dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih, kožnih i šećernih bolesti, a od prošlog tjedna i za bubrežne kronične bolesnike, srčane, onkološke i pedijatrijske pacijente. Za pitanja o šećernoj bolesti i endokrinim bolestima e-mail adresa je zbc.endodijab@bolnica-cakovec.hr, za kožne bolesti, zbc.dermatologija@bolnica-cakovec.hr, za kardiologiju zbc.kardio@bolnica-cakovec.hr, za bubrežne bolesti zbc.nefro@bolnica-cakovec.hr, za onkologiju zbc.onkologija@bolnica-cakovec.hr, a za pedijatriju zbc.pedijatrija@bolnica-cakovec.hr.

Projekt "Znanjem do prava" Anketa: Maturanti premalo znaju o radničkim pravima

Dom zdravlja Čakovec organizirao je rad djelatnosti dentalne medicine. Ordinacije će raditi sedam dana u tjednu od 7 do 20 sati i obavljat će samo hitne i neodgodive intervencije. Ordinacije se nalaze u Čakovcu u zgradi Doma zdravlja (040/310-832), u Murskom Središću (V. Nazora 19, 040/313- 874) i u Domašincu (M. Pušteka 22, 040/863-713). Cijepljenja djece mlađe od godinu dana ne odgađaju se pa su roditelji pozvani da s liječnicima i pedijatrima dogovore termine za cijepljenje, kao i za djecu s navršenih godinu dana, koja bi trebala biti cijepljenja protiv ospica. Privremeno su obustavljeni pregledi djece za upis u prvi razred. O nastavku će javnost biti pravodobno informirana.

U Županijskoj bolnici Čakovec ponovno se uvodi neurorazvojna gimnastika i rehabilitacija dojenčadi do tri godine. U bolnici je formirano novo radilište koje skrbi isključivo za ljude u samoizolaciji i one s respiratornim smetnjama s nedovoljno jasnom epidemiološkom anamnezom. Prema naputku ministra. počelo se s mjerenjem temperature i praćenjem respiratornih smetnji svih zaposlenika bolnice.

– Ne oskudijevamo opremom ponajprije zahvaljujući donacijama – kazao je ravnatelj Tomislav Novinščak.

Stožer je uputio molbu Nacionalnom stožeru da poslodavci radnicima koji imaju kod kuće djecu s autoimunom ili drugom teškom bolešću omoguće da budu kod kuće. Načelnik Stožera civilne zaštite MŽ-a Josip Grivec rekao je da su Stožeru civilne zaštite RH predložili da se omogući zajedničko izdavanje propusnica za nekoliko jedinica lokalne uprave i samouprave, kako ih građani ne bi morali tražiti za svaki odlazak do benzinske crpke ili banke koje nema na području njihove općine. Sve poduzetnike i obrtnike župan Posavec pozvao je da koriste savjetodavne usluge Javne ustanove za razvoj REDEA-e i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Župan Matija Posavec o mjerama za miran suživot i integraciji Roma 'Država u kojoj će se tolerirati nasilje ima ozbiljan problem'

NA HZZ se prijavilo 250 osoba

Epidemija koronavirusa odražava se, dakako, i na gospodarstvo. Tijekom ožujka u čakovečki područni ured Zavoda za zapošljavanje zbog otkaza prouzročenog epidemijom prijavilo se 250 osoba. Oko 1200 poslodavaca u Međimurju je podnijelo zahtjev za državnu potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, što govori da se poslodavci najviše odlučuju za očuvanje radnih mjesta, a ne otpuštanja. Već sutra Međimurska županija izaći će s prijedlogom konkretnih mjera pomoći poduzetnicima i obrtnicima.