Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

S 1,5 milijuna eura Hrvatska pomaže projekte suradnje s Hrvatima u Vojvodini

Prekogranična suradnja
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
U Osijeku su uručeni ugovori o financiranju 32 projekta u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije

Ugovori o financiranju 32 projekta u sklopu Programa prekogranične suradnje između RH i Republike Srbije za 2024. uručeni su proteklog tjedna na prigodnoj svečanosti u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku. Projekti su vrijedni ukupno 1,492.255 eura, a pojedinačno iznose od 11.500 do najviše 135.000 eura. Riječ je o realizaciji Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije koji je pokrenut na inicijativu Osječko-baranjske županije, a od 2022. povodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u cilju jačanja položaja Hrvata u Srbiji.

Duga suradnja

– Osječko-baranjska županija već niz godina surađuje s civilnim sektorom i civilnim udrugama na području Republike Srbije kao pomoć Hrvatima u Vojvodini zbog očuvanja tradicije, kulture, kulturne baštine i u konačnici opstojnosti Hrvata na tom području. U ovim projektima većinom sudjeluju jedinice lokalne samouprave, udruge i poduzeća, projekti se odnose na sakralne objekte i kulturnu baštinu, no najvažniji su suradnja, kontakti i susreti naših ljudi jer svaki kontakt i susret donosi nove ideje, emocije, projekte i nove kontakte – rekao je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je da je cijeli projekt pokrenut na inicijativu Osječko-baranjske županije, a na nacionalnoj razini proveden je kada je Nataša Tramišak bila ministrica u Vladi RH. – Moj prvi radni posjet kao župana 2017. bio je upravo u Vojvodinu, gdje sam posjetio zajednicu Hrvata. Kroz razgovor sam shvatio da u državi u kojoj žive nitko nije spreman podržati projekte koji se tiču hrvatske nacionalne manjine, za razliku od Hrvatske, u kojoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane. Željeli smo napraviti nešto te smo prvo započeli s projektima koje je realizirala Osječko-baranjska županija, a potom i Ministarstvo. Danas je to ozbiljan projekt, događaj i okupljanje Hrvata iz zemalja u kojima žive – istaknuo je Anušić.

Kapitalni projekti

Državni tajnik Domagoj Mikulić podsjetio je da je proteklih godina izdvajanje za Program prekogranične suradnje povećano s 500.000 eura na milijun eura te sada na 1,5 milijun eura.

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, kazala je kako je ova zajednica prije osam godina dobivala oko 20.000 eura od institucija Republike Srbije, a danas oko 180.000 eura.

– Zahvaljujući Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, bivšem županu, a sadašnjem ministru Anušiću i bivšoj ministrici Tramišak, prije osam godina pokrenuli smo niz projekata i danas u Republiku Srbiju dolazi više od milijun eura za hrvatsku zajednicu. Sve to podrazumijeva i kapitalne projekte poput izgradnje Hrvatskog doma u Subotici, kadrovsko snaženje zajednice, nove projekte kao što su izgradnja vrtića u mjestima gdje žive Hrvati. Kod nas je svaki euro utrostručen. Dok nije pokrenut ovaj program, udruge su bile na izdisaju, a njime su pokrenuti i motivacija i život u svakoj zajednici u kojoj žive Hrvati – navela je Vojnić.

storyeditor/2024-04-05/mini_MRMM5387.JPG Raspolaganje državnom imovinom Županija i Grad Osijek preuzeli 299 predmeta upravljanja državnom imovinom storyeditor/2024-03-29/Cesta_1_1_.jpg Radovi vrijedni 27 milijuna eura trajat će 24 mjeseca Počinje rekonstrukcija 20 kilometara ceste od Podravske Moslavine do Svetog Đurađa storyeditor/2024-03-29/WhatsApp-Image-2024-03-24-at-13_15_20-1.jpeg Posebno opremljen helikopter lociran je u Zračnoj luci Osijek Helikopteri za spas životno ugroženih pacijenata s područja pet županija