Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurci u Zagrebu

S pomoću "Boomeranga" pokušat će vratiti obrazovane u rodni kraj

Međimursko prošćenje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Županija je danas, iako najmanja, poznata kao najrazvijenija, a sve je više prepoznatljive ponude koju pruža, kaže novi predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Damir Smrtić

U Zagrebu je održana 23. manifestacija Međimursko prošćenje, no prvo u organizaciji koje je kao predsjednik Zavičajnog društva Međimurje sudjelovao Damir Smrtić. Zavičajno društvo koje se brine o očuvanju identiteta i kulturne baštine Međimurja okuplja oko 40.000 Međimuraca i prijatelja međimurskog kraja u Zagrebu. Ove je godine Skupština odlučila pomladiti vodstvo, a HTV-ov urednik prihvatio je poziv za kandidaturu. Izabran je jednoglasno, a dopredsjednice su Branka Prišlić i Lidija Bajuk.

Veliki planovi

I dalje će se, dodaje, pomagati međimurskim studentima koji se školuju u glavnom gradu, promovirati rodni kraj, a cilj je postati svojevrsna "međimurska ambasada" u Zagrebu. U planu je dovršetak uređenja novog Međimurskog doma u Gajevoj ulici 2a, pokrenut će projekt "Škrinjica zavičaja" za promociju Međimurja, u sklopu kojeg će se pokrenuti web shop i prikupljati književno štivo za budući fundus etno biblioteke Međimuraca u Zagrebu. U planu je i pokretanje projekta "Boomerang", aplikacije s bazom podataka o međimurskim studentima i poslodavcima radi vraćanja obrazovane radne snage u Međimurje.

ribolov U Međimurju Otvoreno trostruko svjetsko prvenstvo u ribolovu

Organizirat će se i gospodarski forum, Međimurska hiža u sklopu Adventa u Zagrebu... Na pitanje postoji li u Zagrebu u političkim i gospodarskim strukturama međimurski lobi, napominje da Međimurci svojim radom obogaćuju gospodarski, politički, akademski, društveni, sportski i kulturni život grada Zagreba, i više nego prije promiču Međimurje.

Nedovoljno iskorišten

– Možemo reći da naša najživotopisnija hrvatska regija živi u Zagrebu preko zagrebačkih Međimuraca stvarajući svojevrsni lobi u svojim profesijama, no koji je nedovoljno iskorišten. Povezivanjem možemo ostvariti još snažniji utjecaj u Zagrebu na dobrobit Međimurja – veli i dodaje da bez Međimuraca u Zagrebu danas ne bi bilo ni Međimurske županije.

Mališani iz vrtića i osnovnih škola sudjelovali su u skupljanju starog papira O ekologiji od malih nogu Djeca skupljanjem papira i znanjem zaradila 45.000 kuna

– Te 1992. u prvom lokalnom preustroju Hrvatske Međimurje je trebalo pripasti Varaždinskoj županiji. Damira Črep Gavrilović pokrenula je potpisivanje peticije "pod vurom" na Jelačić placu za Međimurje kao županiju i ostanak registarske pločice ČK. Peticiju su odnijeli u ured predsjednika dr. Franje Tuđmana i uspjeli. Ove godine županija slavi 25. godišnjicu osnutka. Županija je danas, iako najmanja, poznata kao najrazvijenija. Mladi ljudi se nakon školovanja vraćaju u Međimurje, donose nova znanja i iskustvo te time pridonose razvoju Županije – zaključio je Smrtić.

Međimurska županija Zdravstvo Za specijalizante hitne medicine novac iz EU ugovor Obrazovanje Novim majstorima uručeno čak 55 diploma