Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Umirovljenička naselja gradit će se i u Kutini i Popovači

Sagrađeno 35 kuća u Županijskom naselju Zelenjak u Sisku

storyeditor/2024-05-19/smz_a_slager_kuce__1_.jpg
1/4
Foto: SMŽ U GODINU dana sagrađeno je 166 kuća u Glini, Petrinji i Sisku, u naseljima koja su po mnogočemu jedinstvena u Hrvatskoj, na zemljištima koja su bila napuštena i neuređena
U kućama će biti smješteni stradalnici potresa, a nakon što se njihovi domovi obnove, naselje će postati sastavnim dijelom sisačkog Doma za starije osobe

Treće županijsko naselje Zelenjak u Sisku pri samom je završetku. Kuće su sagrađene i potrebno ih je još do kraja opremiti te urediti vanjski okoliš kako bi se u to naselje uselili prvi korisnici.

Dio kuća za invalide

Sisačko-moslavačka županija sagradila je do sada tri županijska naselja koja se nalaze u Glini, Petrinji i Sisku. Ova moderna umirovljenička naselja, sagrađena na inicijativu župana Ivana Celjaka, već su useljena u Glini i Petrinji, gdje su sada smješteni stradalnici potresa, a nakon što se njihovi domovi obnove, naselja će postati sastavnim dijelom domova za starije osobe.

– Drago nam je vidjeti sretna lica i naše zadovoljne građane ovim smještajem. Vjerujem da će ovo zaista biti privremeni smještaj za naše sugrađane i da će njihovi domovi što prije biti obnovljeni – rekao je župan Celjak.

Nakon uređenja okoliša i kanalizacijskog sustava te unutarnjeg opremanja, 35 kuća u županijskom naselju Zelenjak u Sisku bit će spremno za useljenje prvih stanara. Uređenim, klimatiziranim i opremljenim kućama proširit će se kapacitet Doma za starije osobe u Sisku, a dio kuća u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom. I te će kuće u Sisku, prije umirovljenika, koristiti osobe čiji su domovi stradali u potresu.

1/4 Foto: SMŽ U GODINU dana sagrađeno je 166 kuća u Glini, Petrinji i Sisku, u naseljima koja su po mnogočemu jedinstvena u Hrvatskoj, na zemljištima koja su bila napuštena i neuređena

– Na zemljištima koja su bila napuštena i neuređena sagradili smo najbolja naselja u Hrvatskoj, koja su po mnogočemu jedinstvena. Takvih naselja nema nigdje u Hrvatskoj, ali ni u ovom dijelu Europe. Gradnja takvih naselja nije bila u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, ali kada smo novim Zakonom o obnovi dobili takvu mogućnost, brzo smo krenuli u realizaciju i za otprilike godinu dana sagradili smo 166 kuća u Glini, Petrinji i Sisku – rekao je župan Ivan Celjak.

Kuće u Glini i Petrinji

Sisačko-moslavačka županija izradila je i projektnu dokumentaciju za gradnju takvih umirovljeničkih naselja u Kutini i Popovači, a svako naselje imat će po 25 kuća.

– Ono što imamo u naseljima u Sisku, Glini i Petrinji napravit ćemo i u Kutini i Popovači, zbog velikog interesa naših građana starije životne dobi. U svakom će naselju dio kuća u potpunosti biti prilagođen potrebama osoba s invaliditetom – zaključio je župan Celjak.

Inače, Sisačko-moslavačka županija sagradila je do sada županijsko naselje Banovi dvori u Glini, gdje su sagrađene 74 kuće, dok se Županijsko naselje u Petrinji prostire na dvije lokacije. U Ulici Ive Maline sagrađena je 41 stambena jedinica, svaka površine 45 m2, a u Ulici Rudolfa Hercega izgrađeno je 16 stambenih jedinica, također površine 45 četvornih metara.

Zainteresirani gradjani na Zrakoplovnom danu AirVG mogli su vidjeti zrakoplove Rafaleie tijekom letackom programa Manifestaciju su organizirali Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb Velikogorički aeromiting okupio brojne zaljubljenike u zrakoplovstvo storyeditor/2024-05-20/Revija_4.jpg U sklopu revije održane su i utrke 1. kola Croatia kupa Natjecatelji u jednopregu i dvopregu stigli iz cijele zemlje storyeditor/2024-05-20/Zavrsna_geotermali.jpg Projekt je vrijedan više od 350.000 eura Zurovec: Mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni