Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Manifestaciju su organizirali Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb

Velikogorički aeromiting okupio brojne zaljubljenike u zrakoplovstvo

Zainteresirani gradjani na Zrakoplovnom danu AirVG mogli su vidjeti zrakoplove Rafaleie tijekom letackom programa
1/5
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL ATRAKTIVAN LETAČKI PROGRAM Nakon akrobatskog leta Krila Oluje, uslijedio je i demo program aviona Zlin 242L, nakon čega su helikopteri izveli simulaciju spašavanja pilota iz neprijateljskog područja
Na starom terminalu Zračne luke dr. Franjo Tuđman proteklog je vikenda održan AIRVG2024, posjetitelji se upoznavali s avionima i helikopterima, uživali u atraktivnom letačkom programu

U Velikoj Gorici, na starom terminalu Zračne luke dr. Franjo Tuđman proteklog je vikenda održan Zrakoplovni dan. Treći aeromiting AIRVG2024 privukao je pozornost brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u zrakoplovstvo koji su u Veliku Goricu došli iz raznih krajeva Hrvatske, ali i šire. Među njima je i 700 zrakoplovnih fotografa iz 25 zemalja svijeta. Posjetitelji su se došli upoznati s avionima, helikopterima i svjedočiti pravoj zrakoplovnoj priredbi.

Poletjeli MiG-ovi i Rafalei

Posjetitelji su imali prilike upoznati se s radom Zrakoplovno-tehničkog centra te Zrakoplovno-tehničke škole koji djeluju na području Velike Gorice. Upravo su njihovi štandovi privukli velik broj posjetitelja svih dobnih skupina, a neki od sadržaja koje predstavljaju privukli su upravo one najmlađe.

Motor helikoptera te izbacivo sjedalo privlačili su brojne posjetitelje na štand ZTC-a, dok je Martin Takač, maturant Zrakoplovno-tehničke škole, predstavljao rad jedine škole u ovom dijelu Hrvatske koja educira mlade tehničare zrakoplovstva. Izloženi su ondje bili i završni radovi maturanata poput makete kanadera, helikoptera te 3D print jednog mlaznog motora.

Popodnevni sati bili su rezervirani za letački program koji je počeo akrobatskim letom Krila Oluje, nakon njega uslijedio je demo program aviona Zlin 242L, nakon čega su helikopteri izveli simulaciju spašavanja pilota iz neprijateljskog područja. Zajedno su letjeli MiG-ovi i Rafalei, a za kraj je uslijedio demo program i atraktivan pozdrav Krila Oluje.

1/5 Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL ATRAKTIVAN LETAČKI PROGRAM Nakon akrobatskog leta Krila Oluje, uslijedio je i demo program aviona Zlin 242L, nakon čega su helikopteri izveli simulaciju spašavanja pilota iz neprijateljskog područja

– Sretni smo što smo mogli oživjeti AIRVG nakon jedne pauze zbog pandemije, ali nadamo se da ćemo ga moći organizirati opet – rekao je direktor organizacijskog tima Juraj Odrčić.

Ovu zrakoplovnu manifestaciju organizirali su Grad Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb uz potporu Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Vlade.

– Prekrasan dan za Veliku Goricu, broj posjetitelja govori u prilog činjenici koliko je ova manifestacija bila veliki magnet za sve one koji su željeli uživati u svim atrakcijama. Trudit ćemo se idućih godina povećati broj ulaznica, ali ćemo ići i u smjeru brendiranja Velike Gorice kao Grada zrakoplovstva – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Obilazak MIG-a

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je na ovom hvalevrijednom događaju i kako bi promoviralo zvanje vojnog pilota.

– Očekivali smo oko 10.000, no pretpostavljamo da će se izmijeniti puno više ljudi. Organizacija je zaista impresivna i nadamo se da će i posjetitelji biti zadovoljni, mogu vidjeti avione, ulaziti u kabine, razgovarati s pilotima i saznati na koji način se prijaviti za vojnog pilota – istaknula je bojnica Antonija Trupinić.

Slika Velike Gorice obišla je svijet, velika je to promocija Lijepe Naše. Brojni zaljubljenici u avione došli su s djecom kako bi uživali u letačkom programu, ali i u razgledavanju aviona. Posebno atraktivna bila je mogućnost ulaska u MiG na koji su građani strpljivo čekali u redu. Nakon ovog uspješnog događaja, zasigurno će ubrzo uslijediti organizacija za idući aeromiting.

storyeditor/2024-05-20/Zavrsna_geotermali.jpg Projekt je vrijedan više od 350.000 eura Zurovec: Mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni storyeditor/2024-05-17/trznica_A.jpg Koprivnica raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj Grade se moderna tržnica i knjižnica za 8,8 milijuna eura storyeditor/2024-05-17/PDC_8644.jpg U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača Od jeseni počinje tečaj hrvatskog jezika za strance