Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača

Od jeseni počinje tečaj hrvatskog jezika za strance

storyeditor/2024-05-17/PDC_8644.jpg
Foto: Kristijan Toplak POSLODAVCI su iskazali potrebu uklanjanja jezičnih barijera

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača od jeseni će početi tečaj hrvatskog jezika za strance. Škola je, naime, za to dobila "zeleno svjetlo" Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Riječ je o edukaciji putem HZZ vaučera, a namijenjen je ponajviše stranim radnicima koji djeluju na području ove županije, ali i svim zainteresiranima.

– Uslijed nedostatka domaće radne snage, naše je tržište počelo uvoziti strane radnike iz udaljenijih zemalja. Kako više "balkanski bazen" nije dovoljan za zadovoljenje potreba tržišta rada, počeli su nam dolaziti radnici iz Filipina i Nepala. Najčešće rade u poljoprivredi i proizvodnim pogonima. Razgovarali smo s lokalnim poslodavcima o potrebi uklanjanja jezičnih barijera i složili se kako su vaučeri odlično rješenje za to – pojašnjava Marko Marić, ravnatelj Srednje škola Stjepana Sulimanca.

Po njegovim saznanjima na području Virovitičko-podravske županije trenutno je 200 do 300 stranih radnika koji imaju problema s komunikacijom, odnosno s osnovama hrvatskog jezika. Putem sustava obrazovanja odraslih, tečajevi hrvatskog jezika olakšali bi posao i radnicima i njihovim poslodavcima.

– U dogovoru s poslodavcima vidjet ćemo koja razina komunikacije njih zadovoljava. Ako uvidimo da postoji potreba za specifičnim vokabularom određenog zanimanja, uvrstit ćemo ga u našu edukaciju – dodaje ravnatelj Marić. Tečaj će trajati 140 sati.

storyeditor/2024-05-17/zz_b_fo.jpg Četvrtu godinu provodi se nagradni natječaj "Photo Zagreb County" – fotografiraj i osvoji nagradu storyeditor/2024-05-17/bjelovar_a_zeleni_fo.jpg Predstavljeno je idejno rješenje projekta Garden House Odobrena sredstva za dva projekta koji će promijeniti Bjelovar storyeditor/2024-05-20/JaskaB.jpg Vikend ispunjen degustacijama, uživanjem u glazbi i obilasku nasada domaćih jagoda Na petom Festivalu pjenušaca i jagoda vrata otvara 13 vinara