Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Projekt je vrijedan više od 350.000 eura

Zurovec: Mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni

storyeditor/2024-05-20/Zavrsna_geotermali.jpg
1/2
Foto: Grad Sveta Nedelja PREZENTIRALI AKTIVNOSTI I REZULTATE Partneri na projektu bili su EFLA Consulting Engineers s Islanda te svetonedeljska tvrtka Ekoplodovi, a voditeljica Martina Fabijan istaknula je kako su izradom projektno-tehničke dokumentacije stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje istražne bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja
U suradnji s partnerima, Grad Sveta Nedelja održao završnu konferenciju projekta "Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje"

Krajem travnja Grad Sveta Nedelja, zajedno s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te svetonedeljskom tvrtkom Ekoplodovi, održao je završnu konferenciju projekta "Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje". Projekt je to vrijedan više od 350.000 eura, od kojih su 85 posto bespovratna sredstva, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". U sklopu završne konferencije predstavljene su provedene aktivnosti i rezultati, a osvrnulo se i na planove za budućnost.

Preduvjeti za održivi razvoj

– Imamo mogućnosti za ostvarivanje novih projekata, prvenstveno iskapanje same bušotine, a potom i razradu daljnjih planova za iskorištavanje geotermalne energije. Prema dobivenim podacima, mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni. Kako se u mnogim segmentima okrećemo inovacijama i održivosti, tako i ovdje idemo ukorak sa zelenom tranzicijom. Trebamo iskoristiti potencijale koje imamo na najbolji mogući način – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Program "Energija i klimatske promjene" ima za cilj iskoristiti donorska sredstva u svrhu rješavanja izazova klimatskih promjena.

– Program smo iskoristili na najbolji mogući način i uvidjeli kako imamo velikih potencijala za daljnji razvoj u svih provedenih deset projekata. Kapaciteti su tu, a Ministarstvo će i dalje pružati podršku daljnjoj realizaciji. U novom programskom razdoblju ćemo na geotermalnu energiju staviti poseban fokus – istaknuo je Lovre Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

PREZENTIRALI AKTIVNOSTI I REZULTATE Partneri na projektu bili su EFLA Consulting Engineers s Islanda te svetonedeljska tvrtka Ekoplodovi, a voditeljica Martina Fabijan istaknula je kako su izradom projektno-tehničke dokumentacije stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje istražne bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja
Foto: Grad Sveta Nedelja PREZENTIRALI AKTIVNOSTI I REZULTATE Partneri na projektu bili su EFLA Consulting Engineers s Islanda te svetonedeljska tvrtka Ekoplodovi, a voditeljica Martina Fabijan istaknula je kako su izradom projektno-tehničke dokumentacije stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje istražne bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja

Voditeljica projekta Martina Fabijan prezentirala je aktivnosti i rezultate projekta te je istaknula kako su izradom projektno-tehničke dokumentacije stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje istražne bušotine i dobivanje eksploatacijskog polja. Sve će zajedno u konačnici dovesti do smanjivanja CO2 i korištenja energije koja je neovisna o vremenskim prilikama i cijenama energenata.

Ekonomska isplativost

U sklopu projekta izrađena je "Studija geotermalnog potencijala istražnog prostora geotermalne vode "Sveta Nedelja 2" te idejni projekt bušotine Sveta Nedelja GT-2. Izrađeni su i projekti istražne bušotine i elaborata zaštite okoliša te projektno-tehnička dokumentacija s CBA vezana uz infrastrukturna rješenja i ekonomsku isplativost iskorištavanja geotermalne vode "Sveta Nedelja 2" u toplinarske svrhe lokacija grada s naglaskom na infrastrukturu grijanja sportsko-rekreacijskog centra.

Grad Sveta Nedelja istraživanjima geotermalnog potencijala ima u planu aktivirati postojeći geotermalni potencijal za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika, dok će partner kroz provedbu projekta stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalnih kapaciteta, koji su mu postojećom bušotinom nedostatni.

storyeditor/2024-05-17/PDC_8644.jpg U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača Od jeseni počinje tečaj hrvatskog jezika za strance storyeditor/2024-05-18/udruge_ugovori_varazdinska_zupanija_2024__1_.jpg 251 program udruga će u Varaždinskoj županiji biti provedeni ove godine Rekordna izdvajanja za udruge civilnog društva, čak 721.755 eura storyeditor/2024-05-17/zz_b_fo.jpg Četvrtu godinu provodi se nagradni natječaj "Photo Zagreb County" – fotografiraj i osvoji nagradu