Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Farmaceutska tvrtka u Kalinovici u rad pustila solarnu elektranu za svoje potrebe

Sami će proizvoditi gotovo trećinu električne energije, godišnja ušteda milijun kuna

Foto: Zagrebačka županija
Fotonaponski moduli postavljeni su na više od 9000 četvornih metara raspoložive krovne površine

U prostorijama farmaceutske tvrtke Genera, koja u Kalinovici proizvodi veterinarsko-medicinske proizvode i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani, u pogon je puštena integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe.

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba MANIFESTACIJA Traju prijave za županijske “Dane hrane”

Elektrana snage 1,5 MW godišnje će, očekuje se, proizvoditi 1500 MWh električne energije, što čini 30 posto svih potreba za električnom energijom u proizvodnim pogonima Genere. Fotonaponski moduli postavljeni su na više od 9000 četvornih metara raspoložive krovne površine.

Smanjit će se troškovi

– Fotonaponska elektrana bitan je iskorak u smanjenju poslovnih troškova naše tvrtke kao i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Godišnje očekujemo uštedu u potrošnji energije od oko milijun kuna – na svečanosti puštanja u pogon elektrane – kazao je Hrvoje Bartovčak, rukovoditelj upravljanja objektima u tvrtki Genera, koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije Dechra Pharmaceuticals PLC sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Ian Page, glavni izvršni direktor Dechra Pharmaceuticals PLC-a, rekao je da je solarna elektrana samo dio noviteta koje je Genera uvela u svoje poslovanje zadnjih godina.

Nakon obilaska radova na energetskoj obnovi Doma zdravlja u Zaprešiću župan najavio: ‘Obnovit ćemo i zgrade u Ivanić-Gradu, V. Gorici i Samoboru’

Svečanosti je prisustvovao i župan Stjepan Kožić izrazivši zadovoljstvo što je zasad najveća solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u zemlji smještena upravo na prostoru Zagrebačke županije.

– Ona će pripomoći optimizaciji same proizvodnje, ali, bitno je, pridonijet će i zaštiti okoliša, jer ovdje se radi o obnovljivim izvorima energije – rekao je župan, koji je naglasio i važnost razvoja poduzetničkih zona na području županije. Istaknuo je i podatak o ulaganjima u visokokomunalnu infrastrukturu na području županije, a koja će do kraja ove godine dosegnuti iznos od tri milijarde kuna.

melanom Zagrebačka županija Raspored besplatnih pregleda ranog otkrivanja melanoma za rujan

S pravim partnerima

Gradnja solarne fotonaponske elektrane tvrtke Genera koštala je 14,7 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Odobrena bespovratna sredstva iz EU pokazatelj su da i gospodarstvo, uz prave partnere, može napraviti puno. Kod realizacije projekta s tvrtkom Genera smo bili “na brzoj liniji” i pomogli smo koliko smo mogli – rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali i Tomislav Pinter iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.