Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Sanirana prometnica i klizišta u Selištu Kostajničkom

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Obnova OŠ Katarine Zrinske u Mečenčanima u završnoj je fazi i školarci će se od jeseni moći vratiti u svoju školu

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak obišao je područje Selišta Kostajničkog, mjesta na području grada Hrvatska Kostajnica, gdje su dovršeni radovi na sanaciji klizišta i lokalne prometnice. Nakon potresa je na dvije lokacije došlo do stvaranja klizne plohe (u duljini 50 m na prvom klizištu te 55 m na drugom) te stvaranja ulegnuća kolničke konstrukcije i formiranja pukotina na kolniku.

U oba klizišta ukupno je ugrađeno 159 pilota, a uz njih je saniran i asfaltni kolnik. Na kritičnim su mjestima dodani i odbojnici i tako povećana sigurnost prometovanja.

Sigurno za korištenje

Radovi su počeli krajem 2022. godine, a završeni su u ožujku 2023. Ukupna vrijednost sanacije oba klizišta je 360.000 eura.

– Na području Selišta Kostajničkog i na području Čukura sanirane su ceste nakon potresa. Sada se stanovnici mnogu njome koristiti i biti sigurni da neće doći do klizanja ceste prema provaliji – rekao je župan Celjak.

– Velika je važnost sanacije prometnice u tome što je riječ o jedinoj cesti koja povezuje naselje s gradom Hrvatska Kostajnica, te s općinom Sunja, preko Meminske, s druge strane – dodao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Župan Celjak je sa suradnicima posjetio i Mečenčane, naselje na području općine Donji Kukuruzari, gdje traju radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Osnovne škole “Katarina Zrinska”, koja je teško oštećena u potresu.

Osnovna škola “Katarina Zrinska” Mečenčani započela je s radom 2006. godine, kao novoosnovana škola. Tijekom razornih potresa teško je oštećena te je izvođenje nastave nastavljeno na dvije izmještene lokacije, i to u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka i Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici.

Upisno područje Osnovne škole “Katarina Zrinska” Mečenčani pokriva 15 naselja Općine Donji Kukuruzari koja su koncentrično smještena oko škole na udaljenosti do 10 km. Školu pohađaju 43 učenika.

Sisačko-moslavačka županija trenutačno provodi cjelovitu obnovu zgrade koja obuhvaća radove sanacije i ojačanje konstrukcije zgrade, demontažu kompletne toplinske izolacije te ugradnju nove, promjenu rasporeda učionica radi optimalnije iskoristivosti prostora, završne građevinske i obrtničke radove uređenja prostora te zamjenu unutarnje stolarije.

Povratak u školu

– Veselimo se što će prije početka iduće školske godine škola biti obnovljena i što će učenici krenuti napokon ponovo u svoju školu – rekla je načelnica Donjih Kukuruzara Lucija Matković

– Radovi na konstrukciji su završeni, čeka nas još završetak radova do cjelovite obnove. Završetak očekujemo tijekom ljeta i djeca će moći od rujna nastaviti svoje obrazovanje u Mečenčanima. Vrijednost ovog projekta je otprilike 970.000 eura – dodao je župan Celjak.

Trenutačno je 135 kuća u izgradnji Otvorena nova gradilišta zamjenskih kuća na području SMŽ-a SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Županija u Kutini uređuje Dom za starije osobe Ivan Celjak Zbrinjavanje stradalnika u potresu Još tri obitelji dobile su na korištenje županijske stanove