Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Županija u Kutini uređuje Dom za starije osobe

1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koje Županija provodi na području Kutine, a radovi se izvode sredstvima Županije

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je i uređuje prvi Dom za starije osobe u Kutini na koji su stanovnici Moslavine čekali više od deset godina. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koje Županija provodi na području grada Kutine, a radovi unutar zgrade rade se sredstvima Sisačko-moslavačke županije. Radove, koji su u završnoj fazi, obišao je župan Ivan Celjak zajedno s gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem.

Župan je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji je od iznimne važnosti za stanovnike cijele Moslavine.

Kreće opremanje prostora

– Završetak radova očekujemo za mjesec dana, a od idućeg tjedna počinjemo opremati prostor. Na prvom katu zgrade bit će smješteni korisnici u dvokrevetnim sobama s kupaonicama, a imamo i nekoliko jednokrevetnih soba. Ovo je prioritetni projekt koji financiramo iz županijskog proračuna. Trošak ovog projekta je 14 posto proračuna Sisačko-moslavačke županije čime pokazujemo da su nam važni stanovnici Kutine. Opremanje prostora financiramo zajedno s Gradom Kutinom – rekao je župan Celjak.

Zgrada u kojoj se nalazi Dom zdravlja, a u uskoro i Dom za starije osobe Sisak, ispostava Kutina, bit će i energetski obnovljena, a župan Celjak najavio je i uređenje okoliša s postavljenim klupama i sjenicama kako bi budući korisnici imali uređen i vanjski prostor za sjedenje i odmor.

Gradonačelnik Kutine zahvalio je Sisačko-moslavačkoj županiji koja, kako je rekao gradonačelnik Babić, pored izazova s obnovom nakon potresa pokazuje razumijevanje za stanovnike Moslavine.

– Ovo je koristan projekt i veliki benefit za naše sugrađane starije životne dobi. Na 1250 kvadrata prostora nalazit će se 24 sobe za oko 50 korisnika i popratni sadržaji kao što je kuhinja, blagovaonica i ambulanta. Na ovoj lokaciji još ima prostora što se tiče zemljišta i same zgrade tako da u budućnosti postoji mogućnost proširenja – naglasio je Babić.

Ravnateljica Doma za starije osobe Sisak Ružica Čakširan istaknula je kako je ovo vrijedan projekt s obzirom na broj zainteresiranih korisnika koji su već počeli predavati molbe za smještaj u kutinskoj ispostavi doma.

Za 50 korisnika

– Broj od 50 korisnika dijelom će zadovoljiti potrebe korisnika i uvijek se veselim kada idemo u proširenje kapaciteta, jer znam kakve su potrebe s obzirom na starost stanovnika. Osim smještaja i svih usluga, ovdje ćemo imati i dostavu obroka za područje grada – rekla je Čakširan.

U Županiji ističu kako je briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima jedan je od njihovih prioriteta što potvrđuju brojni projekti obnove i proširenje kapaciteta postojećih domova za starije osobe. Nedavno je u potpunosti završena obnova Doma za starije osobe Sisak čija je zgrada bila oštećena u potresu, a osim obnove i uređenja postojećih domova plan je i povećati kapacitete domova za starije osobe.

Ivan Celjak Zbrinjavanje stradalnika u potresu Još tri obitelji dobile su na korištenje županijske stanove Spriječit će se poplavljivanje ceste Nakon sanacije klizišta obnovit će se i cesta u Kuljanima SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Otvoren edukativni centar NATURA SMŽ u Petrinji