Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
reakcije na privremenu obustavu projekta Aglomeracije

'SDP je bio protiv prodaje Aquatehnike Avenue grupi'

Gradsko vijeće Grada Varaždina
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
O svemu će građani saznati na idućoj sjednici Gradskog vijeća, najavljuje dogradonačelnik Varaždina Zlatan Avar

Ne stišavaju se reakcije na privremenu obustavu projekta Aglomeracija Varaždina na dvije dionice, o čemu će se raspravljati i na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Podsjetimo, pokrenuta je istraga o potencijalnom sukobu interesa i prevari vezano uz dopis koji je bivši gradonačelnik Goran Habuš (HNS) poslao Hrvatskim vodama, i u kojem se navodi da su Varkom i Aquatehnika imali zajedničke službe za javnu nabavu, a Aquatehnika je istovremeno, kao tvrtka kći u natječaju za aglomeraciju bila navedena kao tvrtka u sukobu interesa.

Aglomeracija Varaždin Aglomeracija Varaždin Zlatan Avar: Grad će pronaći način da se projekt nastavi

Aktualna gradska vlast prozvala je "nesposobni HNS i SDP". Uzvratio je SDP koji u Varaždinu vodi Miroslav Marković. U SDP-u za nastali problem krive HNS i aktualnu vlast. Tvrde da je SDP inzistirao na smjeni tadašnjeg direktora Varkoma i ubrzanoj prodaji Aquatehnike kako bi se ta tvrtka mogla javljati na natječaje, no HNS je, kažu, to odbio.

Prozivka SDP-a

Gradonačelnika Ivana Čehoka SDP proziva da je u kampanji tražio odgodu prodaje Aquatehnike kako bi dobio dodatne glasove birača prije izbora. Da sadašnja gradska vlast nije stopirala njezinu prodaju, smatraju u SDP-u, izbjegla bi se obustava radova. U petak je stigao i odgovor gradske vlasti.

– SDP, točnije Miroslav Marković i Neven Bosilj svim silama nastoje zataškati, prikriti i poreći sudjelovanje SDP-a u neodgovornim i štetnim odlukama tijekom mandata koalicije SDP-HNS pod vodstvom Gorana Habuša – ističe zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, koji napominje da je Aquatehnika od 2013. došla do 21,5 milijuna kuna gubitka i da su upravo on i Bunić kao vijećnici još tada upozoravali da će takav gubitak dotući tvrtku. U veljači 2017. stigla je, dodaje, u Varkom ponuda Avenue grupe za kupnju Aquatehnike, a u njoj je pisalo da će 3,5 milijuna kuna biti plaćeno nakon šest mjeseci od dana sklapanja ugovora, pod uvjetom da tvrtka, kao glavni ponuditelj, dobije barem jedan javni natječaj financiran sredstvima EU.

– Time bi se cijeli projekt penalizirao 100 posto, a N. Bosilj svojim sadašnjim izjavama jasno pokazuje da ili nema pojma o funkcioniranju projekata EU ili je ciljano zagovarao odnose s ponuditeljima "ispod stola" koji bi kontaminirali čitav projekt. Na sjednici NO-a Varkoma u ožujku 2017. godine jednoglasno je odlučeno da se izvan snage stavi odluka o prodaji Aquatehnike, a kao glavni razlog navodi se da ponuda nije sukladna uvjetima natječaja.

– Zanimljiva je činjenica da Marković i Bosilj, u svojem opsesivnom poricanju svega što je SDP radio ili bolje rečeno nije radio punih šest godina najgore vlasti u povijesti grada, ne znaju kako je SDP glasovao protiv prodaje Aquatehnike Avenue grupi – tvrdi Z. Avar i dodaje da N. Bosilj na toj sjednici nije ni bio.

Zaključuju prepisku

Ivan Čehok je, dodaje, nakon prvoga kruga izbora sa svojim timom tražio odgodu prodaje Aquatehnike kako bi novo Gradsko vijeće imalo više informacija i tada je rekao da bi, prema informacijama koje imaju, "Aquatehnika trebala sudjelovati sa Slovencima".

Hrvatske vode su nakon toga potvrdile da Aquatehnika može biti podizvođač radova.

– Ovime zaključujemo prepisku s ljudima koji su šest godina neodgovorno vodili grad, više o svemu građani će saznati na Gradskome vijeću, koje će na svojoj sjednici raspravljati podrobno o nesagledivoj šteti koja bi nastala zbog odluka oko zbrinjavanja bala i aglomeracije. Tamo će tek građani doznati punu istinu o vlasti SDP-a – poručio je Zlatan Avar.

Josipa Lisac pjevat će na Špancirfestu Varaždin Špancirfest među 20 najboljih festivala u Europi