Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Socijalno poduzetništvo

Šećernica u petrinjskoj Maloj kući

Foto: Grad Petrinja
Grad je najavio otkup dijela proizvodnje, a udruga planira novi prostor i opremu

U sklopu Male kuće udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji nalazi se Šećernica koja pakira ugostiteljski šećer. Pokrenuta u sklopu socijalnog poduzetništva koje promiče, između ostaloga, ova vrlo aktivna udruga. Šećernicu je, u povodu Međunarodnog dana socijalnog poduzetništva koji se obilježava 19. studenoga, obišao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

OBIŠLI GRADILIŠTE DVORANE PRI OŠ MATE LOVRAKA Studenti graditeljstva u posjetu Petrinji

– Ovo je udruga koja pokazuje jednu raznovrsnost i velik trud, a svi njihovi projekti su izuzetno važni. Postoje ljudi pored nas koji žive drukčije, imaju neke probleme, postoje djeca koja imaju poteškoća i sve je to na neki način u ovoj udruzi zastupljeno. Stoga oni imaju, i imat će, veliko poštovanje ispred Grada Petrinje i mene kao gradonačelnika, a kad i gdje treba partnerski se udružujemo. Ova naša mala Šećernica daje jednu snažnu poruku da se može nešto kvalitetno napraviti, jedna nadgradnja posla, a na kraju je taj projekt i proizvod koji netko treba kupiti i pokazati. A treba i svima reći “hvala što ste kupili ovaj prekrasni šećer Male kuće” – rekao je gradonačelnik uz napomenu kako se i petrinjski ugostitelji trebaju upoznati s tim da se takav proizvod stvara u Maloj kući.

Mala šećernica zapošljava jednu osobu s invaliditetom, Rozanu Pentek koja je zbog posljedice moždanog udara postala invalid te je ovim dobila novu priliku za rad.

Ilustracija ASFALTIRANJE U SKLOPU AGLOMERACIJE Novo ruho dobiva sve više petrinjskih ulica

– Uloga socijalnog poduzetništva je da zapošljava socijalne skupine kao što je slučaj ovdje u Udruzi osoba s invaliditetom u našoj Šećernici gdje zapošljavamo osobu s invaliditetom. Ili da tvrtke koje se bave socijalnim poduzetništvom rade proizvode ili usluge za socijalno osjetljive skupine. U našoj županiji postoji više od 20.000 osoba s invaliditetom, a svega nekoliko stotina je njih radno sposobno – rekla je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Udruga je ovih dana od Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju dobila potporu u svrhu razvoja poslovnih tehnologija i zapošljavanja osoba s invaliditetom te će 353.000 kuna biti uloženo u Šećernicu gdje će se urediti prostor na petrinjskoj tržnici i nabaviti novi strojevi.