Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U spomen na poginule hrvatske vitezove

Šetnica u Davoru pričat će svoju priču i sanjati nove snove

Foto: Brodsko-posavska županija
Nova šetnica u Davoru ujedno će štititi i od poplava

U Davoru je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja svečano otvorena Šetnica hrvatskih branitelja, koja je ujedno i simbol njihova stradavanja u Domovinskom ratu. Njima u čast, uz samu šetnicu postavljeno je 19 jarbola - veliki centralni za sve heroje Domovinskoga rata i 18 manjih, za svakog poginulog hrvatskog branitelja iz Davora. Šetnicu je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Davor Radni posjet Ministar Kuščević zadovoljan razvojnim projektima u Davoru

– Iznimno sam radostan što svjedočim ovom predivnom činu u Davoru. Otvaramo šetnicu koja će biti u ulozi obrane od poplava, ali i više od toga. Ona će biti simbol i sjećanje na naših 18 hrabrih hrvatskih branitelja iz Davora koji su svoj život podarili za slobodu koju danas uživamo. Budimo ponosni na svoju prošlost, budimo spremni na izazove koje nam donosi sadašnjost, ali s optimizmom i vjerom krenimo snažno izgrađivati još bolju budućnost – kazao je ministar Medved.

Otvaranju šetnice prethodila je sveta misa u mjesnoj crkvi, a visoki dužnosnici su položili vijence i upalili svijeće, među kojima je bio i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

– Ne pitajući zašto, nošeni domoljubljem i entuzijazmom, hrvatski vitezovi hrabro i odlučno branili su i obranili rodnu grudu i granicu na Savi. Na ovom mjestu poručujem da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena i da ćemo ih se zauvijek sjećati s tugom, ali i neizmjernim i neskrivenim ponosom. Ova će šetnica pričati svoju priču, sanjati nove snove i snažiti nove ljubavi. To je najbolji način da se odužimo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čija će djeca i unuci pronositi istinu i njegovati osjećaj nacionalnog ponosa i dostojanstva – kazao je Mirković.

27. obljetnica Dana obrane Općine Poličnik 27. obljetnica Dana obrane Općine Poličnik Sjećanje na dan kada je u borbama u ratu zaustavljena velika agresija srpskih snaga

Načelnik Općine Davor Đuro Anđelković prisjetio se dana Domovinskog rata i naglasio kako će šetnica i jarboli kraj Save ostati trajan podsjetnik na poginule hrvatske vitezove.

– Ovo je i obrambeni zid koji nas čuva od Save, a spomen-ploče s imenima naših branitelja ovdje su da nas vječno štite, kao što su to činili kada je bilo najpotrebnije – poručio je Anđelković.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i brigadni general u miru Mladen Mikolčević te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U Županiji održano tradicionalno primanje za braniteljske udruge Boban pozvao branitelje da među mlađim generacijama šire istinu o Domovinskom ratu