Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Pobijedio Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu

Šibenik najbolji grad u kategoriji obrazovanja i demografske politike

učenici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
I u top 10 gradova je po broju odgojitelja, u top 5 po broju učitelja i po iznosu rodiljske naknade

Grad Šibenik proglašen je najboljim velikom gradom u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike u 2020. godini u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Premijer Andrej Plenković na otvorenju inkubatora s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NA OTVORENJU IT INKUBATORA ‘Trokut Šibenik sjajan je primjer ulaganja u budućnost’

Veliko priznanje

Proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima održani su u Zagrebu u hotelu Hilton Garden Inn, istaknuli su iz šibenske uprave.

– Veliko je ovo priznanje za naš grad i sve što činimo kako bismo poboljšali život u Šibeniku. Ova nagrada dodatna je potvrda da se naš grad razvio u perspektivnu životnu i radnu sredinu te da provedbom brojnih projekata unapređujemo standard života naših sugrađana vodeći pri tome posebnu pažnju o našoj mladosti – njihovu obrazovanju, zdravom i poticajnom odrastanju te stvaranju uvjeta za perspektivnu budućnost – poručio je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik u završnici izbora pobijedio je gradove Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu. Pobjedu je odnio, između ostalog, i zbog toga što se nalazi u top 10 gradova po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu rodiljske naknade po novorođenom djetetu te je u top 15 gradova u Hrvatskoj po broju visokoobrazovanih stanovnika. Uz to, Grad Šibenik još je 2018. povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1200 na 1500 kuna te za drugorođeno dijete s 1400 kuna na 2000 kuna.

PRIRODNA POJAVA Rogozničko jezero, poznatije pod imenom Zmajevo oko promijenilo boju

Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom 7 kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana. Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača.

Maske za učenike

U pedagoškoj 2019.-2020. Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće s dosadašnjih 700 po djetetu na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program.

Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i znatnim ulaganjima Grada, u predškolskom odgoju realiziran je i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica. U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik aktivno se uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su zaštitne maske. Ukupno 8000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog đaka. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za polaznike 1. i 2. razreda.

Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija Prepoznali su poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini

Također, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je do kraja besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“. U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna.