Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
VAŽNOST MORA

Šibenska županija partner na projektu InnovaMare

Župan Goran Pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Projekt InnovaMare zajednički će razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Župan Goran Pauk putem videoveze sudjelovao je na sastanku s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, nositelja projekta “InnovaMare – zaronite u dubinu mogućnosti”. Šibensko-kninska županija ponosni je pridruženi partner na projektu InnovaMare, koji je dio Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, financijskog instrumenta EU koji podržava suradnju između dvije države članica povezane Jadranskim morem.

USVOJEN REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA Proračun 54,1 milijun kuna manji, projekti idu dalje

Jadransko more suočeno je s velikim utjecajem prekomjernog ribolova i onečišćenja, što je posljedica odbačenih plastičnih predmeta i zagađenja naftom. Sve to može dovesti do značajnog trovanja i smrti riba, kao i do nestanka biljnog svijeta o kojem ovisi i ljudsko zdravlje.

Projekt InnovaMare zajednički će razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

– Šibensko-kninska županija prepoznala je važnost mora i pomorskog sektora te potrebu da se osigura njihova održivost. Ne smijemo zaboraviti da prirodni resursi, u ovom slučaju more, nisu naše vlasništvo već su nam samo dani na korištenje od strane budućih generacija. Zbog toga kontinuirano ulažemo napore i sudjelujemo u programima koji su vezani za more i pomorski sektor. U novije vrijeme sve veći fokus se stavlja na održivost projekata pri čemu Županija nastoji poticati tehnološke inovacije u tom području. Sudjelovanjem u projektu InnovaMare kao pridruženi partner potvrđujemo da smo spremni dati podršku u razvoju inovacijskog ekosustva koji će biti jako koristan za našu zajednicu – ističe župan Goran Pauk.

Završna konferencija projekta Šibensko-kninske županije Završna konferencija projekta Pomoć nezaposlenima za veće samopouzdanje i radne kompetencije

Šibensko-kninska županija provedbom različitih projekata radi na zaštiti okoliša i akvakulture, a prva je u Hrvatskoj izradila i 2016. godine usvojila Obalni plan. Provedba projekta InnovaMare trajat će 30 mjeseci, s proračunom od 5,6 milijuna eura. U provedbi projekta sudjeluju četiri sveučilišta, tri pomorske institucije, pomorski klaster te dva mala i srednja poduzeća. Šibensko-kninska županija na ovom je projektu ponosni pridruženi član bez financijskog učešća.