Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 84. obljetnica stradanja nedužnih hrvatskih seljaka

Sibinjske i Vrbsko-ruščičke žrtve dio su priče o borbi za neovisnost i slobodu

Polaganje vijenaca povodom obilježavanja 84. obljetnice Sibinjskih žrtava
1/6
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Za gradnju dječjeg vrtića u Sibinju odobren je 6,1 milijun kuna

U Sibinju i Gornjoj Vrbi, odnosno Ruščici i ove su godine tradicionalno obilježeni događaji od 19. i 20. veljače 1935. godine, kada su u ovim selima nedaleko od Slavonskog Broda mučki ubijeni hrvatski seljaci od protuhrvatski raspoloženog režima Kraljevine Jugoslavije. Obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava bila je prilika za sjećanje na rađanje hrvatske želje za slobodom i neovisnošću. Tada su svoje živote izgubili Stipo Gunčević, Antun Ercegović, Mato Pejić, Đuro Štimac, Petar Topalović, Ivo Jaković, Ivo Katalinić i Antun Perković.

službeni automobil Josip Pavić Štednja u proračunu Načelnik Sibinja prodajom službenog auta smanjuje troškove

Dan općine

Kao reakcija na događaj u Sibinju iste su se godine pobunili seljaci i iz okolnih mjesta, što je u povijesti poznato kao “Buna seljaka brodskog Posavlja”.

U spomen na ovaj dan u Sibinju se obilježava Dan općine, koji se ove godine obilježavao pet dana i bio protkan raznim kulturno-umjetničkim sadržajima. Načelnik općine Josip Pavić podsjetio je na planirane i ostvarene projekte, rekavši kako je prošla godina bila uspješna po povlačenju sredstava iz fondova EU te su u tijeku dva važna projekta za općinu. Projektom “Zajedno za općinu” zaposleno je 16 nezaposlenih osoba koje svakodnevno pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama. Projekt se u potpunosti financira iz operativnog programa EU, a vrijedan je 2,4 milijuna kuna. Za gradnju dječjeg vrtića u Sibinju Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je 6,1 milijun kuna.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod zajedničke grobnice Vrbsko-ruščičkih žrtava na gradskom groblju u Slavonskom Brodu započelo je obilježavanje 84. obljetnice stradavanja šestorice seljaka Tome Vargića, Ivana i Franje Borekovića, Mirka Mileca, Stjepana Mirkovića i Ivana Martića, a stradali su tada i prolaznici Ivan i Kristina Troglić. Prosvjednike protiv velikosrpskog terora, mještane Gornje Vrbe i Ruščice dočekala je ispred Gradskog groblja srpska žandarmerija, te ih tamo prebila i mučki ubila.

Županijska smotra zadruga Županijska smotra Najbolji mali zadrugari iz Sibinja i Lužana

Nakon svečanosti u Gornjoj Vrbi održana je i svečana sjednica u prostorima Općine.

– Od 2014. općine Gornja Vrba i Klakar ovaj datum obilježavaju zajedno. Obnovili smo i spomenik na gradskom groblju. Ove žrtve ne smijemo zaboraviti. Posebno to trebamo prenijeti mladim generacijama, jer su žrtve poginule za svoj narod, za hrvatsku državu, a ta borba za opstojnost hrvatskog naroda traje i nakon njih – rekao je načelnik Općine Gornja Vrba Ivan Vuleta.

Do ostvarenja sna

Iako nas dijele godine, sve žrtve spaja ista ideja koja se često u hrvatskoj povijesti pokazala pogubnom za ovaj narod. Upravo zbog toga, i Sibinjske i Vrbske žrtve nikada neće biti zaboravljene, jer su neodvojiv dio priče o hrvatskoj borbi za opstojnost i samostalnost.

– Hrvatska se danas ponovno mora ujediniti u borbi za gospodarski i socijalni oporavak i nova radna mjesta, pri čemu se posebna pažnja treba posvetiti mladima. Taj oporavak i treba krenuti upravo iz malih mjesta poput Sibinja i Gornje Vrbe, pa tako s općinskim vodstvima i Brodsko-posavska županija čini i nastavit će činiti sve kako bi se taj san i ostvario – rečeno je na svečanoj sjednici.