Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

"Sigurna, zelena i čista, mjesto ugodnog življenja – to je VPŽ"

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
Predstavljen je program proslave Dana Virovitičko-podravske županije i 30. obljetnice njezina osnutka, a pripremljeni su brojni kulturni, sportski i zabavni događaji

Virovitičko-podravska županija će ove godine, uz svoj Dan, obilježiti i 30. obljetnicu osnutka. U obilježavanje Dana županije uključit će se sve jedinice lokalne i regionalne samouprave te turističke zajednice s brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima.

Svečana sjednica

– S ponosom mogu reći da je naša županija puno napredovala u 30 godina, da je danas mjesto ugodnog življenja svih stanovnika, sigurna je, zelena, čista. Provedeno je puno projekata koji se tiču gospodarstva i poljoprivrede, kao i projekata u turizmu, revitalizacije kulturne i prirodne baštine. Ovu obljetnicu smo i zbog toga odlučili obilježiti s brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima u kojima ćemo predstaviti ono najbolje što mi kao županija imamo. Pozivam sve stanovnike da se uključe i budu dio proslave Dana Virovitičko-podravske županije – rekao je župan Igor Andrović na predstavljanju programa obilježavanja.

Dan županije je 3. rujna, u spomen na davnu 1848. godinu kada je na taj datum održana obnoviteljska skupština Virovitičko-podravske županije na kojoj je prisustvovao i ban Josip Jelačić. Središnji događaj je svečana sjednica Županijske skupštine u petak 1. rujna, a na njoj će se zaslužnim pojedincima dodijeliti županijske nagrade. Prije sjednice položit će se vijenci i zapaliti svijeće svim poginulim hrvatskim braniteljima.

U utorak 29. kolovoza u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica bit će predstavljena digitalizirana knjige "Virovitička županija u prošlosti" Ferde Šišića. Riječ je o značajnom djelu iz 1896. koje je digitalizirano početkom godine.

- Predstavit ćemo i tiskano izdanje te knjige u nakladi VPŽ-a i Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. Isti dan održat će se i završna konferencija projekta "Potrubi za knjigu" na kojemu nam je Županija glavni partner te ćemo službeno osnovati Bibliobusnu službu Virovitičko-podravske županije. Bibliokombi će biti parkiran ispred knjižnice i građani će ga moći razgledati – rekao je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz.

Raznolika ponuda

Bit će ovo prilika da se predstavi turističku eno i gastro ponudu, naglasila je direktorica Turističke zajednice VPŽ-a Martina Jakelić.

– U sklopu obilježavanja Dana županije održat će se prvi događaj vinskog festivala "Slavonija i Podravina, wine not!?". Riječ je o "Virovitica wine and art" u restoranu dvorca Pejačević. Svi posjetitelji moći će se vratiti u vrijeme plemića i vrijeme balova. Plesna sekcija KUD-a Virovitica izvest će dvoranske plesove, dok će za glazbeni ugođaj biti zadužen Vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja. Posjetitelji će uživati u vinskoj poeziji grofa Antuna Pejačevića koji će biti domaćin ovom događaju. Jednako tako, 7. rujna ćemo predstaviti našu novu brošuru koja će obuhvatiti nove sadržaje na području županije kako bismo što lakše i učinkovitije mogli komunicirati s našim budućim posjetiteljima – rekla je Jakelić.

Sportski dio programa obilježit će Panonsko-bilogorski MTB biciklistički maraton, kao i noćna utrka ulicama Virovitice "Mrka trka" koja se ove godine prvi put održava. Rekreativno je to događanje kojemu se mogu priključiti svi, bez obzira na spol, dob i tjelesnu pripremljenost jer su staze kružnog tipa, ravne su i nema visinske razlike.

SREDSTVA su odobrena centrima, gradovima i županiji za projekte i tehničku dokumentaciju Uručeni ugovori Odobreno sufinanciranje 18 projekata s područja VPŽ-a VPŽ je jedna od najbrže rastućih županija po turističkom prometu, rekao je Staničić virovitičko-podravska županija Za infrastrukturne turističke projekte dosad povučeno 450 milijuna kuna U sklopu sjednice Koordinacije županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske, koja je nedavno održana u Virovitici, izabrano je i novo vodstvo Koordinacija Nova uloga čelnika Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije