Izbornik
Naslovnica Županije
Jedina županija koja je odnijela pobjedu u dvije kategorije

Sisačko-moslavačkoj županiji dvije nagrade za najbolji EU projekt u Hrvatskoj

Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ nalazi se na području grada Petrinje i otvoren je proljetos, a u sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar
Foto: SMŽ
Nagrađeni su projekti "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ" i "CROWN – Crown of entrepreneurial ideas for success"

Projekti Sisačko-moslavačke županije "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ" i projekt "CROWN - Crown of entrepreneurial ideas for success" pobijedili su na natječaju "Izbor za najbolji EU projekt 2023." koji su, među ostalima, organizirali Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Sisačko-moslavačka županija jedina je županija koja je odnijela pobjedu u dvije kategorije.

Edukacijski centar u Petrinji
Nagrade za oba projekta primio je zamjenik župana Mihael Jurić, koji je istaknuo kako je projekt CROWN bio od velikog značaja za mlade poduzetnike jer im je omogućuje lakši početak rada u svijetu poduzetništva.

– Taj smo projekt ostvarili s našim partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji daje vjetar u leđa mladim poduzetnicima i omogućuje im da razvijaju svoje projekte i ideje, osiguraju sebi egzistenciju te ostanak na području Sisačko-moslavačke županije – rekao je dožupan Jurić.

U četiri kategorije natjecalo se 39 projekata. Osnivanje edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ dobilo je najviše glasova publike na internetu, dok je projekt CROWN pobijedio je u kategoriji doprinos poduzetništvu.

Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ nalazi se na području grada Petrinje i otvoren je proljetos, a u sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar kakav još nije postojao na području Sisačko-moslavačke županije, a omogućuje edukaciju školske djece i odraslih o zaštiti prirode i njezinim zakonitostima. Centar obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park od 10 tisuća kvadrata.

Jedini s dvije nagrade
– Izuzetno sam ponosan što smo jedina županija s dvije pobjede, za projekte Natura SMŽ i CROWN, te smo pokazali dominaciju u izboru najboljih županijskih EU projekata u 2023. godini. Ovakvim projektima poboljšavamo uvjete života u svojim sredinama, ali nas oni potiču i na efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova. Jedan od razvojnih projekata je Centar gaming industrije u Novskoj namijenjen razvoju gaming industrije, čime će Sisačko-moslavačka županija postati središte gaming industrije. Još jedan projekt koji je usmjeren na obrazovanje mladih je Regionalni centar kompetentnosti, zahvaljujući kojem će Tehnička škola Sisak postati regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računarstva s naglaskom na robotiku, IT industriju i industriju videoigara – rekao je župan Ivan Celjak.

Prošle Vinkovačke jeseni bile su najbolje do sada, ali već se započelo s organizacijom idućih Održana sjednica Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Iduće, 59. Vinkovačke jeseni od 13. do 22. rujna 2024. NIGDAR NE ZGINE ONO KAJ JE OD STARINE Koruzni kruh i sve ono što se nekada uz njega jelo, namaz od čvaraka, čvarci, češnofke, pekmezi, kiselo mlijeko, gibanice, sir i vrhnje moglo se u subotu degustirati na Trgu kralja Tomislava Samoborski koruzni kruh novo je nematerijalno kulturno dobro Samoborski koruzni kruh – tradicija koja seže u 14. stoljeće Ovogodišnji Jesenski sajam jedno je u nizu događanja u Gospodarskom centru OBŽ-a, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru koji grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju Mogućnost malim izlagačima i proizvođačima da se predstave na najbolji način Iako živimo u digitalnom svijetu, i izravan kontakt na sajmu je važan