Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
BORBA S PANDEMIJOM

Situacija je ozbiljna, ali je sustav pod kontrolom

Sisačka bolnica raspolaže sa 16 respiratora
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Istaknuo je da su u bolnici u funkciji Odjel za infektologiju i tri jedinice za liječenje COVID pozitivnih bolesnika s ukupno 81 posteljom.

– Iako je situacija u cijeloj zemlji, pa i našoj bolnici, vrlo ozbiljna, sustav je pod kontrolom zahvaljujući organiziranoj komunikaciji i koordinaciji između Ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava kao i Stožera civilne zaštite te velikom zalaganju medicinskog i nemedicinskog osoblja. Od početka epidemije od Ministarstva zdravstva dobili smo 4 respiratora i 5 „high flow“ uređaja, trenutno raspolažemo sa 16 respiratora, od kojih je 12 na mijenjeno COVID bolesnicima, a 4 za ostala teška stanja za koja je neophodan respirator. Uvijek jedan respirator imamo u pričuvi. U slučaju hitnosti u izravnoj smo komunikaciji s ministrom zdravstva i njegovim pomoćnicima i u roku od sat vremena dostupno je rješenje, bilo u obliku dodatnog respiratora ili u obliku smještaja bolesnika u COVID centar u zagrebačkoj Dubravi, čime uvijek stvaramo rezervu – rekao je ravnatelj sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović.

Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine župan Ivo Žinić odgovarao je na pitanja vezana uz epidemiološku situaciju u Sisačkomoslavačkoj županiji DOBRO SE DRŽE Žinić: Stanje u zdravstvenom sustavu Sisačko-moslavačke županije nije katastrofalno

Istaknuo je da su u bolnici u funkciji Odjel za infektologiju i tri jedinice za liječenje COVID pozitivnih bolesnika s ukupno 81 posteljom.

– U Jedinici intenzivnog liječenja koja je prenamijenjena za intenzivno liječenje najtežih COVID pacijenata raspoloživo je 11 postelja s respiratorima i potrebnom opremom. Također u pripravnosti su još dva respiratora na odjelu za urologiju. Postavljamo i dodatne kapacitete u izdvojenom objektu bolnice u Petrinji, čime će se otvoriti još 21 mjesto za oboljele od koronavirusa – pojasnio je situaciju vezano uz koronavirus dr. Dujmenović.