Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
DOBRO SE DRŽE

Žinić: Stanje u zdravstvenom sustavu Sisačko-moslavačke županije nije katastrofalno

Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine župan Ivo Žinić odgovarao je na pitanja vezana uz epidemiološku situaciju u Sisačkomoslavačkoj županiji
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Govoreći o školama kojima upravlja županija, od njih 36, šest ih je prešlo na rad na daljinu, a kao najveći problem naveo je dolaske i odlaske iz škole, budući da se svi propisanih epidemioloških mjera u samim školama pridržavaju.

– Stanje u zdravstvenom sustavu Sisačko-moslavačke županije nije katastrofalno. Ova županija od početka krize itekako organizirano i kvalitetno vodi brigu o svom stanovništvu. Stanje je pod nadzorom, ali nema mjesta opuštanju. U našoj bolnici jedini je problem, i to sam izvijestio premijera, da imamo svega 13 respiratora, tu je, možemo reći, usko grlo.

Mjere kojima se pokušava održati gospodarstvo Županije Isplatili 4 milijuna kuna COVID potpora, slijedi još 9 milijuna za konkurentnost

Stigla su nam tri nova ovih dana, a imamo i dogovor s KB Dubrava da oslobodimo krevete za hitne slučajeve. Stožer civilne zaštite je donio odluku o „radnoj obvezi“ svih liječnika opće medicine do 60 godina da, bude li potrebno, njeguju COVID bolesnike – rekao je župan Ivo Žinić na aktualnom satu županijske skupštine odgovarajući na viječnićko pitanje Milana Brigljevića (Domovinski pokret) u vezi aktualne pandemijske krize.

Karantenska mjesta

– Mi ovog trenutka imamo 55 pacijenata na bolničkom liječenju, imamo pet ili šest pozitivnih iz domova umirovljenika koji su u karanteni u Ravniku u Popovači, imamo osigurano preko 50 kreveta u našoj Općoj bolnici za potrebe COVID bolesnika. Dali smo nalog svim stožerima civilne zaštite jedinica lokalne samouprave, da u svojim gradovima i općinama također osiguraju karantenska mjesta gdje će se moći smjestiti određeni broj bolesnika. Zdravstveni sustav u ovoj županiji potpuno funkcionira, nije točno da je katastrofalno stanje – dodao je u četvrtak Žinić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, dožupan Roman Rosavec, osvrnuo se na tvrdnje vijećnika kako neke zdravstvene ustanove nisu dobile traženu pomoć u opremi.

Testiranje će se provoditi na temelju liječničke uputnice ZBOG POVEĆANE POTREBE Uzimanje brisova od danas i iz automobila

– Gotovo svakodnevno su kontakti sa svim institucijama koji su u potrebi za zaštitnom opremom, bilo da se radi o onima u vlasništvu županije ili o privatnim koncesionarima koji pružaju određene zdravstvene ili socijalne usluge. Tako da s odgovornošću mogu ovdje potvrditi da se svima izašlo u susret i dodijeljena je oprema sukladno mogućnostima. Kada govorim o dodijeljenoj opremi, tada ističem da se tu radi o zaštitnim maskama, dezinfekcijskim sredstvima, zaštitnim ogrtačima – rekao je Rosavec.

Šest škola online

Govoreći o školama kojima upravlja županija, od njih 36, šest ih je prešlo na rad na daljinu, a kao najveći problem naveo je dolaske i odlaske iz škole, budući da se svi propisanih epidemioloških mjera u samim školama pridržavaju.