Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
28. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade

'Sjećanje na one koji od države nisu tražili ništa, a za nju i svoj narod dali su sebe'

Foto: Mihaela Feldi
Vijenci su položeni i svijeće upaljene ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske započela je 25. listopada polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, nastavljena je misom zadušnicom u crkvi sv. Josipa te potom susretom u restoranu Stari podrum.

Položeni vijenci Obilježena 28. obljetnica slavne 123. brigade

Ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi prisjetio se stradalih branitelja.

Važan projekt

– Oni od države nisu tražili ništa, a za nju su dali sebe. Kad čovjek pokloni sebe za dom, za domovinu, za svoj zavičaj i narod, to je najveća vrijednost koju u jednom životnom vijeku može dati. I svaka od ovih majki sigurno je više puta u ovih 28 godina zaplakala gledajući sliku svog djeteta koje danas nije s nama, ali ni jednoga od njih slatinski branitelji nikada neće zaboraviti – naglasio je Černi.

– Izuzetno je važna inicijativa Hrvatskog časničkog zbora i svih onih koji su se već uključili ili će se uključiti u pripremanje i završno oblikovanje dokumentacije o ratnom putu 136. slatinske brigade i danima prije njenog osnutka. Molim vas da se priključite tom projektu kako bismo okruglu godišnjicu 2021. dočekali dostojanstvenije, s materijalom koji će ostati zauvijek u povijesti grada Slatine – rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić, čestitajući 28. obljetnicu brigade uz poruku "Neka uspomena ne izblijedi".

DAN SJEĆANJA Spomen na raketiranje i pogibiju Nikole Perića

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i svoje osobno, obljetnicu slatinskoj brigadi čestitao je izaslanik Ivan Kozlica. Naglasio je kako je povjesnica slatinske 136. brigade dojmljiva jer je njezin ratni put bio težak i slavan.

Oslobodili svoj kraj

– Ono što vašu postrojbu čini drukčijom je sudjelovanje u prvoj oslobodilačkoj operaciji potkraj 1991,. kada je oslobođen najveći dio okupiranog područja ovoga kraja, što je bio svojevrsni uvod u zbivanja 1995., i na tome vam hvala – zaključio je Kozlica.