Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
DAN SJEĆANJA

Spomen na raketiranje i pogibiju Nikole Perića

1/7
Foto: Grad Kutina
Na pročelju OŠ V. Vidrića otkrivena je spomen-ploča

Obilježen je Dan sjećanja na prvu kutinsku civilnu žrtvu u Domovinskom ratu, Nikolu Perića. Taj se Dan u Kutini obilježava unazad tri godine, na prijedlog Odbora za branitelje. Tom prigodom svečano je otkrivena spomen ploča, postavljena na pročelje OŠ Vladimira Vidrića nedaleko od mjesta pogibije Nikole Perića i stradanja civila 30. listopada 1991. za raketiranja Kutine.

POLOŽILI CVIJEĆE I SVIJEĆE Misa i komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na Trokut-Novskoj

– Na pročelju zgrade OŠ Vladimira Vidrića postavljena je spomen ploča u znak sjećanja kako na prvu civilnu žrtvu, Nikolu Perića, tako i na sve ostale civilne stradalnike u Domovinskom ratu, a kako bi mlađe generacije znale za dan koji novija kutinska povijest treba pamtiti. Namjera nam je postaviti osvijetljenu mapu u neposrednoj blizini stradanja civilnih žrtava na kojoj bi se nalazile fotografije tog kobnog dana kada se dogodio ratni zločin i direktan napad na civile, jer živjeti u tom strahu ne smije se nikada zaboraviti, a prema žrtvama se moramo odnositi na dostojanstven način – istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Zlatko Babić.

17. festival dječjeg folklora Hrvatske Pohvala KUD-u "Moslavina", a "Ivančice" su druge

Spomen-ploča otkrivena je u nazočnosti članova obitelji Perić, a tom su prilikom kod spomen-ploče upaljeni lampioni dok je u Maloj dvorani osnovne škole održan prigodni program kao podsjećanje na stradanje civila u Kutini tijekom Domovinskog rata. Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine, istaknuo je kako je obilježavanje Dana sjećanja na prvu kutinsku civilnu žrtvu u Domovinskom ratu jedan od uspješno provedenih projekata Udruga proisteklih iz rata i gradonačelnika Zlatka Babića nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja Kutine te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva.