Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Petrinja

Skela koja je 1991. spasila tisuće pretvorena u spomenik

Skelari radili danju i noću, ne bi li prevezli što veći broj prognanika
1/5
Foto: Večernji list
Naš plan je da ovu skelu učinimo što originalnijom, odnosno da bude što više slična originalu. Dosta s te skele nedostaje stvari, nažalost, ali eto, ovo što je ostalo, ostaje sada ovdje i više je ne mičemo, najavio je Vuić

Mještani sela Nebojan i Mokrice, u petrinjskom Pokuplju, podigli su spomenik skeli koja je početkom Domovinskog rata značila spas za nekoliko tisuća stanovnika ovog područja. Naime, skela u Nebojanu je tijekom agresije, od 2. rujna 1991. pa do sredine 1992. godine u spas na sigurnu lijevu stranu Kupe prevezla nekoliko tisuća ljudi. Nakon skele je vojska na tom mjestu napravila pontonski most, no skela koja je spasila tisuće sačuvana je i pretvorena sada u spomenik.

Posjet domu zdravlja Za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite 15 milijuna kuna Stigla nova oprema za domove zdravlja u Sisku i Petrinji

- Kolona prognanika koji su htjeli donekle doći na sigurno, protezala se i do sedam kilometara, pa su skelari radili danju i noću, ne bi li prevezli što veći broj prognanika. Istovremeno, skelari su prevozili hrvatske vojnike koji su branili obližnja sela i stanovnike od nadolazećeg neprijatelja – objašnjava Mario Vuić iz Nebojana, jedan od inicijatora spašavanja skele i njenog pretvaranja u spomenik. 

U akciju se krenulo početkom svibnja prošle godine, a uz pomoć volonterskog rada i donacija uspjeli su očistiti područje i skelu podići na postolje koje su sami napravili. 

- Naš plan je da ovu skelu učinimo što originalnijom, odnosno da bude što više slična originalu. Dosta s te skele nedostaje stvari, nažalost, ali eto, ovo što je ostalo, ostaje sada ovdje i više je ne mičemo. Napravit ćemo ovo do kraja, te ćemo 2. rujna obilježiti dan skele kako bismo se opet družili i kako bismo opet bili zajedno - najavio je Vuić. 

potpisan ugovor U Petrinji se javna rasvjeta mijenja LED rasvjetom

Potporu ovoj akciji dao je i Mjesni odbor Nebojana kao i Grad Petrinja. 

- Idemo vidjeti što su simboli, što je to simbol nečega što je spasilo ljude, kako možemo nešto napraviti da ovo ne ide u ropotarnicu povijesti nego da to bude sjaj, da zajednički stavimo u projekt i da napravimo od ovoga simbol istine i spasa ljudi koji su ovuda prošli u Domovinskom ratu. Ovo je više od skele, ovo nije samo skela, ta skela je spasila ljude, na toj skeli su mnogi radili dan i noć i to je bila borba za svakog čovjeka - rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Stambeno zbrinjavanje na području županije Kosovski Hrvati u Dumačama uskoro će dobiti kuće u vlasništvo