Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Stambeno zbrinjavanje na području županije

Kosovski Hrvati u Dumačama uskoro će dobiti kuće u vlasništvo

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Nakon 18 godina prognani Hrvati s Kosova su 2017. iz Male Gorice bili prebačeni u Dumače, a sada bi napokon obiteljske kuće trebali dobiti i u trajno vlasništvo

Na području Sisačko-moslavačke županije ove će godine biti utrošeno 38 milijuna kuna na programe stambenog zbrinjavanja – objavio je to Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem uredu državne uprave za obnovu i stambeno zbrinjavanje prilikom radnog sastanka sa županom Ivom Žinićem te predstavnicima nekoliko općina i gradova s područja Banovine.

Za 50m² najamnina 27 kuna

– Od toga, na dodjelu građevinskog materijala otići će više od 9,5 milijuna kuna za gradnju 63 obiteljske kuće – istaknuo je državni tajnik Mažar podsjetivši kako zakonskim izmjenama od 1. siječnja na područjima posebne državne skrbi i potpomognutim područjima vrijede nova pravila kod najma državnih stanova i kuća.

Radovi na cestovnoj infrastrukturi u SMŽ-u U ožujku kreće obnova Galdovačkog mosta

– Upoznali smo načelnike i gradonačelnike da od 1. siječnja ove godine za prve dvije skupine potpomognutih područja vrijede nova pravila, odnosno za sve korisnike državnih obiteljskih kuća mjesečna najamnina iznosi jednu kunu, a za korisnike državnih stanova na prvoj skupini potpomognutih područja iznosi 54 lipe po četvornom metru. To znači da će za stan od 50 kvadrata mjesečna najamnina iznositi 27 kuna – rekao je Nikola Mažar napomenuvši i izmjene kriterija prilikom bodovanja kod dobivanja državnih stanova i kuća u najam.

Mažar je najavio kako će u narednih mjesec i pol dana dodijeliti korisnicima 29 stanova u novoj stambenoj zgradi na području Grada Petrinje, od čega jedan dio ide upravo za kadrove koji će živjeti na području Petrinje, a u narednih mjesec dana država će darovati 41 obiteljsku kuću u naselju Dumače obiteljima naseljenih Hrvata s područja Kosova koji su ranije boravili u izbjegličkom naselju Mala Gorica.

Obnova kuća u Gvozdu

Župan Ivo Žinić rekao je kako je vidljivo pojačano rješavanje stambenog zbrinjavanja u posljednje dvije godine.

– Prošlih godina, na području Sisačko-moslavačke županije, bila je dodjela 18 kompleta građevinskog materijala, a plan za ovu godinu je više od 60 kompleta – istaknuo je župan nakon sastanka dodavši kako se razgovaralo i o problematici stanova na području Općine Topusko gdje su neriješena pitanja stanova u vlasništvu Lječilišta u koje su useljeni branitelji i korisnici Središnjeg državnog ureda.

– Razgovaralo se i o obnovi kuća na području Gvozda i Donjih Kukuruzara gdje postoje potrebe mladih ljudi koji su se odselili, ali bi se možda i vratili ako bi se brže riješilo njihovo stambeno pitanje – dodao je sisačko-moslavački župan Žinić.

Ulaganje u obrazovanje mladih Grad izdvojio 300.000 kuna za stipendije od 750 kuna koje prima 40 studenata