Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganje u obrazovanje mladih

Grad izdvojio 300.000 kuna za stipendije od 750 kuna koje prima 40 studenata

Foto: Grad Kutina
Ugovore o stipendiranju potpisalo je 15 novih studenata, a ove će godine stipendije primati ukupno 40 studenata s područja Kutine

Grad Kutina ove godine dodijelit će ukupno 40 studentskih stipendija, a svoje ugovore potpisalo je ovogodišnjih 15 novih stipendista. Riječ je o prvoj generaciji koja će stipendije primati po novom pravilniku koji je izmijenjen.

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu Osiguravanje pristupačnosti Osobe s invaliditetom lakše na događanja u Pučko otvoreno učilište Kutina

– Pravilnik ima za cilj povećati broj studenata koji mogu dobiti stipendiju. Ublažili smo kriterij koji se odnosi na izvrsnost i na socijalni kriterij, tako da više ne vrijedi pravilo da stipendije mogu dobiti isključivo studenti deficitarnih zanimanja. Deficitarnost utječe na bodove, ali nije isključivi kriterij, te je to utjecalo na povećani interes studenata – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić prilikom potpisivanja ugovora s novim stipendistima.

Studentski troškovi

Dodao je i to kako su stipendije ove godine, sukladno mogućnostima proračuna, dobili svi studenti koji su za to pokazali interes, a uz prijašnjih 25 stipendista Grad Kutina ukupno podupire 40 stipendista, za što će se ove akademske godine iz gradskog proračuna izdvojiti 300.000 kuna. Stipendije iznose 750 kuna mjesečno, a studenti kažu kako će im to olakšati troškove života u mjestima studiranja.

– Studenti uz ostale troškove imaju i troškove materijala za fakultet, tako da će nam stipendija svakako dobro doći – rekla je Dora Lukes, studentica prve godine prava.

Stipendiju je dobio i Dino De Bona, koji je na 4. godini nastavničkog smjera biologije i kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On kaže i kako bi po završetku studija rado ostao raditi na području Kutine.

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore

– Stipendija će mi puno značiti, prijašnjih godina sam se financirao iz STEM stipendija, a ta se stipendija dodjeljuje studentima prve, druge i treće godine tako da ove godine takve mogućnosti više nema. Zato mi je dobro došla ova gradska stipendija jer mi olakšava financiranje studentskog života – rekao je Dino De Bona.

Obnova škola, prijevoz...

Željko Tomičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo čestitao je studentima podsjetivši ih kako je osnovni cilj gradskih stipendija pomoć mladima u njihovu daljnjem školovanju.

Inače, stipendije su tek jedna u nizu mjera ulaganja u obrazovanje u Kutini. Uz održavanje i obnovu šest gradskih osnovnih škola tri milijuna kuna godišnje izdvaja se za prijevoz učenika tih škola, te dodatnih 260.000 kuna za prijevoz srednjoškolaca. Oko 728.000 kuna izdvojeno je za sufinanciranje školske prehrane, dok četiri osnovne škole imaju produženi boravak. Ove školske godine oko 1830 učenika osnovnih škola dobilo je i pomoć za nabavu udžbenika i školskog pribora (450 kuna za niže i 750 kuna za više razrede). Grad sufinancira i rad visokog učilišta Libertas u Kutini.

Grad Kutina Novi vlasnik Kutina za 14 milijuna kuna prodala odmaralište na Malom Lošinju