Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Medicinskoj školi Bjelovar dodijeljeno bespovratnih 30 milijuna kuna

Škola će imati specijalizirane učionice, nove laboratorije i simulacijski centar

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Centar kompetentnosti trebao bi dobiti otprilike 60 milijuna kuna od države u dvije etape, prva je za gradnju, druga za opremanje i programe, a za to će Županija osigurati najvjerojatnije najmanje pet milijuna kuna, rekao je župan Damir Bajs

Novi laboratoriji, specijalizirane učionice i simulacijski centar komponente su projekta Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar vrijednog 30 milijuna kuna.

Župan Damir Bajs obišao radove na Osnovnoj školi “Veliko Trojstvo” Novih pet učionica, dva kabineta, ali i moderan vrtić za najmlađe

Ravnateljici Medicinske škole Bjelovar Biljani Balenović uručen je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU u sklopu Poziva „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ za navedeni projekt. Vrijednost projekta je 33,374.080,51 kunu, a čak 30 milijuna kuna bespovratna su sredstva, dok će preostali iznos izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pet zanimanja

Projekta se počeo razvijati zbog potrebe dogradnje prostora, ponajviše zbog dvosmjenskog rada i njegove organizacije te korištenja prostora izvan škole za nastavu, kako bi jedna smjena služila potrebama srednje škole, a druga obrazovanju odraslih, prekvalifikacijama i cjeloživotnom učenju. U sklopu škole projektom će se dograditi zatvoreni prostor bruto površine 1866 m2 i 106 m2 natkrivenog prostora u koji će biti smješteno osam kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, dva laboratorija, dvije specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. Medicinska škola ima tradiciju dugu pola stoljeća, a obrazuje i usavršava učenike za pet zanimanja, i to medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar. Prilika je to i za 404 učenika da uspostave kontakt s poslodavcima, dodatno se educiraju te usavrše znanje kako bi bili kompetentni na tržištu rada.

Dosad u cijelosti obnovljeno 12 objekata Obnova osnovne škole i dvorane u Ivanskoj za 8,2 milijuna kn

– Ovo je samo jedan od dva projekta vezana uz regionalne centre kompetentnosti. Ugovor je potpisan, sredstva su sigurna, drugi projekt još je u ocjenjivanju, ali očekujemo da će i on biti realiziran. Projekt je rezultat dugogodišnjeg rada škole i uspjeha nastavnika i učenika u godinama koje su prethodile – izjavila je ravnateljica škole Biljana Balenović.

Nositelj projekta je županija, a  provodi ga bjelovarska Medicinska škola u suradnji s nizom partnera. Naime, program centra nije namijenjen samo učenicima Medicinske škole Bjelovar nego i brojnim drugim školama u ovom dijelu Hrvatske, kao i onima koji su već na tržištu rada.

Izdana građevinska dozvola

– Centar kompetentnosti trebao bi dobiti otprilike 60 milijuna kuna od države u dvije etape, prva je za gradnju, a druga za opremanje i programe, a za to će Županija osigurati najvjerojatnije najmanje pet milijuna kuna izvornih sredstava kako bi popratila dio koji se tiče same škole. Meni je izrazito drago da ćemo u najskorije vrijeme moći krenuti i u natječaj za gradnju centra, građevinska dozvola je izdana, sad se radi tender za nabavu i, uz osigurana sredstva u županijskom proračunu i iz EU, taj dio moći ćemo ostvariti vrlo brzo. Županija će pomoći školi u provedbi svih ovih projekata – naglasio je župan Damir Bajs.

Tijekom 15 godina provođenja mjera za poljoprivrednike odobren je 4681 kredit Županija potpisala ugovore s pet banaka o sufinanciranju poljoprivrednika Najpovoljniji krediti za proljetnu sjetvu – kamata samo jedan posto