Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić govori o projektima za starije i nemoćne

Skrb o starijima u današnjem suvremenom društvu nije samo obveza obitelji, već i čitave zajednice

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Program “Zaželi” ide dalje, bit će uvršten u operativne programe 2021.-2027. – kaže gradonačelnica

Grad Pleternica ove će godine za Uskrs posebno obradovati umirovljenike kojima će ovih dana biti podijeljene uskrsnice. Ovom gestom u gradskoj upravi žele uljepšati svojim starijim sugrađanima nadolazeće blagdane i poručiti da misle na njih. Bio je to povod da s gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić porazgovaramo o projektima skrbi za starije i nemoćne.

MARIJA ŠARIĆ U Pleternici se provode više od 400 milijuna kn vrijedni projekti

Projekt pomoći u kući starijima i nemoćnima iz programa “Zaželi“ svojedobno ste klasificirali kao jedan od najvažnijih projekata u gradu. Zašto?

“Zaželi” je sigurno jedan od najvažnijih projekata iz dva razloga. Jedan su naši stari i nemoćni, a drugi dugotrajno nezaposlene žene koje su, nakon dugo vremena, dobile priliku za zapošljavanje te stjecanje dodatnih kvalifikacija. Na našem području brojna su staračka domaćinstva, stariji bračni parovi ili samci čija djeca ne žive u istom naselju ili su čak izvan naše županije i Hrvatske. Ti naši stariji sugrađani često se osjećaju i socijalno isključenima te projekt itekako pridonosi njihovoj uključenosti u društvo te osjećaju pripadnosti.

Koliko je važna uloga gerontodomaćica u životu starih i nemoćnih?

Gerontodomaćice koje ih obilaze nisu samo “radnice” koje im obave kućanske poslove, odu u nabavu namirnica i lijekova. One su im često i prijateljice, s njima slave imendane, rođenja unučadi i na posljednji počinak ispraćaju njihove najbliže. “Zaželi” nije samo još jedan EU projekt. To je program s velikim srcem i velikim rezultatima, posebice u dijelu socijalne uključenosti naših starijih i nemoćnih.

ĐAKOVO Posao za 53 žene, brinut će se o 318 korisnika

Prije nekoliko godina isti projekt samo pod nazivom “Pomoć u kući” bio je ukinut. Postoji li bojazan da bi se to opet moglo dogoditi?

Ne. I to mogu sa sigurnošću reći. Uostalom, to je najavio i ministar rada Josip Aladrović koji je itekako svjestan potreba na terenu i koji traži rješenje da ovaj program bude trajan, a ne program koji traje godinu-dvije. “Zaželi” ide dalje, bit će uvršten u operativne programe 2021.-2027. na radost naših krajnjih korisnika i gerontodomaćica. Ne želim se ni sjetiti one 2014. godine kad su programi pomoći u kući naprasno prekinuti jer tadašnja vlada nije imala osjećaja za naše starije. Tada su plakali i korisnici i naše gerontodomaćice, a i svi mi koji smo na neki način skrbili o 225 korisnika. To se neće ponoviti!

U više navrata isticali ste da skrb o starijima, osim generacijske, predstavlja i veliku moralnu odgovornost?

Skrb o starijima u današnjem suvremenom društvu nije samo obveza obitelji, već i čitave zajednice. Našim starijima trebamo stvarati i stvoriti uvjete za aktivno starenje i uključenost u društvu. Naše bake i djedovi u svojim su radnim godinama pridonosili našoj zajednici, stvarali temelje za naše odrastanje, a naša je obveza sada skrbiti o njima.

Pleternica SOCIJALNI PROGRAM Grad Pleternica prvi put planira podijeliti i uskrsnice umirovljenicima

Što je moguće ili potrebno učiniti u tom smislu?

Brojne su mogućnosti. Od provođenja programa i projekata, poput projekta “Zaželi”, do dnevnih boravaka, organiziranih aktivnosti i radionica te institucionalne skrbi u domovima umirovljenika. Pružanje skrbi u ustanovama trebala bi biti tek zadnja mogućnost, no činjenica je da u našoj županiji kronično nedostaju kapaciteti u domovima umirovljenika. Prema informacijama s kojima raspolažem, na smještaj u dom čeka gotovo tisuću osoba.

Kako skratiti duge liste čekanja za smještaj u domu?

Očigledno je da će se smještajni kapaciteti morati povećavati i u tom smislu će Grad Pleternica svakako učiniti iskorak u smjeru gradnje doma umirovljenika. Osim toga, iz fondova EU mogu se financirati projekti poludnevnog i dnevnog boravka za naše starije te u tom smislu vidim velike mogućnosti kroz koje možemo itekako brinuti o našim starijim u njihovim zlatnim godinama. To je naša generacijska i moralna odgovornost!