Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OPĆINA BILJE

Skrovita mjesta općine Bilje – od starog mlina do stepskog travnjaka

Eugen Savojski
Foto: Bilje
Uređen je lovački dom "Zlatna Greda" kao i nova "Staza divljine" s promatračnicama i infopločama na ulazu u Park prirode Kopački rit

Općina Bilje sa svojim položajem na jugoistoku Baranje, s južne strane omeđena rijekom Dravom, a s istočne strane Dunavom, bogata je turističkim lokacijama i sadržajem, a najprepoznatljivija je po Parku prirode Kopački rit i bogatim prirodnim i kulturnim atrakcijama. Ono što ističe Turistička zajednica Općine Bilje-Kopački rit, jest da zapravo svako naselje te općine ima svoju priču i čuva manje poznate bisere koji se tek trebaju otkriti i pružiti dodatni sadržaj turističkoj destinaciji te pokazati kako se može provesti kvalitetno vrijeme istraživanjem pojedinih mjesta i lokaliteta.

Dvorac Eugena Savojskog

Vođena tom idejom, Turistička zajednica Općine Bilje-Kopački rit tako započinje s ciklusom turističkih ruta naziva "Skrovita mjesta općine Bilje", a prva ruta predstavit će se 26. kolovoza kada će posjetitelji imati prilike upoznati neke manje poznate znamenitosti, priče i ljude iz pitoresknog mjesta Bilje.

Tako će se posjetitelji upoznati s lokacijama starog mlina i mlinskog skladišta, vrijednih spomenika industrijske baštine s početka 20 st. i lokacijama sačuvanih baranjskih ljepotica – tradicionalnih baranjskih kuća. Saznat će kako su one građene, kojim tehnikama i materijalom te kako su se ukrašavale fasade.

U Bilju postoji i nekoliko vrijednih sakralnih spomenika, renovirana Župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije građena još davne 1773. godine u samom središtu mjesta te veličanstveni dvorac Eugena Savojskog koji je po mnogima jedan od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Iako se nagađa tko ga je projektirao, sve upućuje na to da je njegov tvorac austrijski arhitekt Johann Lucas von Hildebrandt, poznati projektant čuvene bečke palače Belvedere. Dvorac je okružen i zaštićenim perivojem u kojem je sagrađena i kapelica Snježne Gospe posvećena Majci Božjoj, koja se sve do 18. st koristila kao župna crkva.

Naravno, svaka turistička priča, pa i ona skrovita, obuhvaća bogatu gastronomiju koju će posjetitelji moći okusiti u tajnovitim dvorištima nasmiješenih domaćina i ugostitelja, ali i tradicionalnu glazbu Folklornog ansambla Bilje i poeziju lokalnih pjesnikinja i sanjara.

Na ovoj ruti neizostavna je i Biljska stepa koja je spomenik prirode i nalazi se u području Natura 2000. Stepski travnjak na mjesnom groblju u Bilju jedan je od posljednjih takvih travnjaka u Hrvatskoj. Na stepi raste ukupno 157 biljnih vrsta iz 47 biljnih obitelji, a nedavno je uređena šetnicom, odmaralištem, infopanelima i herbarijem. Koliko je ona važna kao turističko odredište ne samo za Bilje već i čitavu Baranju, govori činjenica da se u ovaj projekt uložilo gotovo 300 tisuća eura.

Plutajući objekt na Dravi

– Cilj je projekta unaprijediti turističku ponudu u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske ulaganjima u nove ekoturističke programe te očuvanje i unapređenje zaštićenih, vrijednih prirodnih i kulturnih resursa. Projektom je ujedno sagrađen i opremljen "Centar za posjetitelje Drave i Dunava" – inovativni plutajući objekt smješten u Osijeku na rijeci Dravi. Odrađeno je krajobrazno uređenje te sanacija derutnih objekata u pustari Zlatna Greda. Nadalje, dodatno je uređen lovački dom "Zlatna Greda" kao i nova "Staza divljine" s promatračnicama i infopločama na Sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit. Područje Biljske stepe opremljeno je poučnim pločama i posjetiteljskom infrastrukturom – navodi Ivana Plaščak, voditeljica projekta.

Posebna ruta osmišljena za bicikliste rekreativce

TZ Općine Bilje-Kopački rit s ciljem boljeg upoznavanja turističkih lokacija općine bilje osmislila je program "Skrovita mjesta općine Bilje", a prva ruta predstavit će se 26. kolovoza kada će posjetitelji imati prilike upoznati neke manje poznate znamenitosti, priče i ljude iz pitoresknog mjesta Bilje i to će ujedno biti prva ruta programa. Nakon toga, posjetitelji će moći u sljedećim mjesecima otkrivati skrovita mjesta u Kopačevu, Lugu i Vardarcu. A posebna ruta bit će osmišljena za bicikliste rekreativce koji će moći sudjelovati u biciklističkoj ruti "Skrovita mjesta općine Bilje-Pustare" te otkrivati šarm sramežljivih pustara Kozjaka, Tikveša i Zlatne Grede od kojih svaka ima svoju tajanstvenu, neobičnu priču vrijednu pozornosti.

Kozjak bilje Pustare, radnička naselja, sada su atrakcija za ljubitelje arhitekture Ovo je trenutak za refleksiju o našim postignućima, prepoznavanje izazova s kojima smo se susreli i razmatranje načina kako dalje unaprijediti našu Općinu – rekao je načelnik Željko Cickaj Sufinanciraju školske potrepštine i prijevoz učenika svih škola Cickaj: Naša je glavna briga uvijek bila skrb o djeci i umirovljenicima Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu Aduti općine Bilje za turiste Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote