Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
bilje

Pustare, radnička naselja, sada su atrakcija za ljubitelje arhitekture

Kozjak
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Pustara Kozjak nalazi se uz Park prirode Kopački rit, a u kolovozu će biti mjesto održavanja 17. Slama Land Art Festivala

Kada kao turist znatiželjnik dolazite u općinu Bilje, koja se nalazi na samom ulazu u Baranju, uz granice parka prirode Kopački rit, u gomili novih gastronomskih ili tradicijskih pojmova koje susrećete, poput fiša, perkelta, molovanja, surduka, ganga, često ćete čuti i riječ "pustara". Lokalno stanovništvo s nostalgijom se prisjeća značenja ove riječi te će svakom gostu rado ispripovijedati kako je bilo posebno odrastati u pustarama, Kozjaku, Tikvešu, Podravlju ili Zlatnoj Gredi, koje su još prije 30-ak godina bile vrela života i svakodnevice pustaraških radnika i njihovih obitelji.

Međunarodni umjetnici

– Riječ pustara dolazi od mađarske riječi puszta – prostrana stepska ravnica u istočnoj Mađarskoj gdje se uzgajaju životinje na otvorenome. U Hrvatskoj su pustare planska radnička naselja građena u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća u sklopu beljskog vlastelinstva. Izgled i tip tih naselja ubrajaju se u industrijsku arhitekturu, a danas su vrijedan spomen na graditeljsku baštinu, sa specifičnim dugačkim prizemnicama sa šest stanova ili gospodarskim zgradama, vrsne i kvalitetne gradnje. Na ovim su pustarama desetljećima živjele brojne obitelji, a koje su slijedom poljoprivredne tranzicije i modernizacije izgubile stanovnike te danas riječ "pustara" evocira ono "pusto" ili svojevrsnu prazninu s nekolicinom preostalih stanovnika. Ipak, trudom lokalne zajednice u njihovu očuvanju i povezivanjem povijesti pustara s turističkim pričama, danas se pustare revitaliziraju te postaju iznimne turističke atrakcije, posebno za ljubitelje arhitekture i umjetnosti – pojašnjava nam Senata Majić, direktorica Turističke zajednice općine Bilje – Kopački rit.

Tako će u kolovozu pustara Kozjak, koja se nalazi uz Park prirode Kopački rit, biti mjesto održavanja 17. Slama Land Art Festivala, na kojem se okupljaju međunarodni umjetnici, predvođeni umjetnikom svjetskoga glasa Nikolom Fallerom, te kroz tjednu umjetničku koloniju grade park skulptura od slame. Same skulpture inspirirane su prirodnim zakonitostima i ovogodišnjom temom festivala "Zlatno doba". Vrata festivala će biti otvorena za sve posjetitelje 12. i 13. kolovoza, s bogatim umjetničkim programom i nezaobilaznim pustaraškim ugođajem minulih vremena.

Drukčije priče

– Svi turisti željni drukčijih priča dobrodošli su u pustaru Zlatna Greda, gdje se nalazi ekološka Kuća u prirodi s brojnim outdoor sadržajima, kao što su vožnja kanuom, biciklizam i šetnja označenim stazama na kojima se susreću životinjske vrste šuma Kopačkog rita, posebno u rujnu kada započinju rika jelena i selidbe brojnih vrsta ptica. Pustara Tikveš nalazi se u središtu sjevernog dijela Parka prirode Kopački rit te je okružena poznatim tikveškim lovištem i šumama, vrlo privlačna za lovni turizam, a u čijoj se blizini nalazi kompleks dvorca Tikveš i Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš, jedinstveni multimedijalni i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita – navodi direktorica Majić.

Baranjske pustare dobivaju svoje novo ruho i, zaključuje naša sugovornica, predstavljaju kulturnu vrijednost općine Bilje, koja uz raznovrsne kulturno-prirodne znamenitosti i gastronomske užitke, dodaje još jedan biser u svoj turistički portfelj.

Nadaleko poznata gostoljubivost

Baranjska je gostoljubivost nadaleko poznata, a nijedan domaćin neće svoga gosta pustiti da ode kući gladan ili žedan, poručuju iz općine Bilje. Jedan od najvećih turističkih aduta općine Bilje upravo je gastroponuda autohtonih jela u restoranima koji odišu ruralnim ambijentom. Široka je i ponuda smještajnih kapaciteta, a sve potrebne informacije o ljetovanju u Bilju mogu se pronaći na internetskoj stranici: www.tzo-bilje.hr.

Ovo je trenutak za refleksiju o našim postignućima, prepoznavanje izazova s kojima smo se susreli i razmatranje načina kako dalje unaprijediti našu Općinu – rekao je načelnik Željko Cickaj Sufinanciraju školske potrepštine i prijevoz učenika svih škola Cickaj: Naša je glavna briga uvijek bila skrb o djeci i umirovljenicima Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu Aduti općine Bilje za turiste Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote Biciklističke staze Novi zamah turizmu Biciklističke staze spajat će prirodnu i kulturnu baštinu Općine Bilje