Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Agenda 2030

Slatina s mađarskim gradovima surađuje i na projektima vezanima uz zapošljavanje

Foto: HRT Radio Osijek
"Agenda 2030" program je koji obuhvaća ukupno 17 ciljeva vezanih za aspekte života čovjeka

Konferencija pod nazivom "Agenda 2030", u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, održana je nedavno na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Slatina Posjet pučke pravobraniteljice “Slatina je socijalno osjetljiv grad”

Cilj konferencije bio je upoznavanje nacionalnih strategija održivog razvoja Hrvatske i Mađarske i njihova primjena na lokalnoj razini. Na skupu je sudjelovalo 12 izlagača koji su raspravljali o mogućnostima suradnje i potencijalnim zajedničkim projektima. Predstavljene su i inicijative koje služe kao odlični primjeri regionalne suradnje dviju država, s ciljem razvoja i boljitka kvalitete života u pograničnim regijama.

Slatina – zdravi grad

– Hrvatska i Mađarska zajedničkim projektima mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva ovog Programa za održivi razvoj. "Agenda 2030" zapravo je svojevrsni program koji obuhvaća ukupno 17 ciljeva vezanih za aspekte života čovjeka. Mislili smo ih povezati i s jedne i druge strane granice jer možemo imati iste ciljeve i interese koji se mogu ostvariti i zajedničkim financiranjem – istaknuo je Antonio de Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Pannon EGTC Naši OPG-ovci prodavat će na mađarskim tržnicama

Dobar primjer dugogodišnje uspješne suradnje sa susjedima predstavlja i grad Slatina, čiji je gradonačelnik Denis Ostrošić na konferenciji predstavio Slatinu kao zdravi grad i govorio o razvojnim projektima. Posebno je istaknuo projekt Regeneracije malih gradova, zatim poduzetničke mjere te je na kraju stavio naglasak na ukupnu suradnju s Mađarskom, istaknuvši najnovije projekte koje Grad Slatina priprema u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg.

Prijenos iskustava

– U početku je to bio prijenos iskustava iz Mađarske u Hrvatsku, vezan uz kreiranje razvojnih strategija. Potom smo proveli projekt u kojem smo povezali gradove Sent Lorinc, Našice i Slatinu kroz zajedničku muzejsku, povijesnu i željezničku priču. Iza toga smo krenuli na suradnje povezane sa zapošljavanjem, a trenutačno pripremamo dva nova projekta s gradovima Sent Lorinc i Szigetvar – naveo je gradonačelnik Ostrošić, koji je Slatinu predstavio i u dva intervjua za HRT Osijek i Radio Pečuh.

Donji Meljani Veliki radovi na društvenom domu

Inače, program Agenda dotiče se svih područja važnih za ljudski život, od potrošnje i proizvodnje, klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, iskoristivosti prirodnih resursa u smislu održivog razvoja…