Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Festival "Dani slavonske šume" ponovno okupio na tisuće sudionika i natjecatelja

Slavili bogatstvo šuma – od atraktivnog natjecanja sjekača do sajmova i izložbi

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Natjecatelji pokazuju svoje vještine u disciplinama kao što su obaranje na balon, kombinirani rez, rezanje grana i prerez na podlozi

Festival "Dani slavonske šume" tradicionalna je turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno-kreativna i sportska manifestacija koja se održava u prvom vikendu rujna već 19 godina. Njime se u Našicama slavi ljepota, bogatstvo i snaga slavonske šume, ali i našičkih udruga, obrtnika i poduzetnika. Osim tisuća sudionika, ova manifestacija okupi i oko 10.000 posjetitelja u našičkom perivoju i parku. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, a organizatori su Grad Našice, Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice, Osječko-baranjska županija i TZ Grada Našica, a od ove godine i županijski TZ.

Uređenje Radovi u Tavanačkoj i Ulici braće Radić

Važan za cijeli kraj

Početak manifestacije poklapa se s Hrvatskim proljećem, kada su mnoge sredine nastojale pokrenuti važne gospodarske, prosvjetne i kulturne aktivnosti.

– Prva je održana u lipnju 1970., a okosnica je bilo natjecanje drvosječa, popraćeno bogatim kulturnim i zabavnim programom vezanim za slavonsku šumu, kao važan segment privrednog i društvenog razvitka Slavonije – kaže Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja u Našicama. Festival je, dodaje, uskoro postao najvažnija kulturno-turistička manifestacija cijelog našičkog kraja pa je s manjim ili većim intenzitetom i uspjehom održavana sve do sredine 1980-ih, kada nestaje. Oživljen je u samostalnoj Hrvatskoj.

– Prije svega želimo naglasiti našu bogatu tradiciju šumarstva. Brojnim edukacijama pokušavamo prenijeti i aktualnosti u šumarstvu kako bi se šume koristile kvalitetno, ali i kako bismo očuvali bogatstvo našega kraja – poručio je na otvaranju gradonačelnik Josip Miletić.

Sam festival započeo je u četvrtak promocijom knjige "Slavonske šume kroz povijest", dok je petak ujutro bio rezerviran za Aktualni sat šumarstva na temu "Šume i klimatske promjene", koji je okupio na desetke stručnjaka iz Hrvatske i okolice.

Završni radovi u Zagrebačkoj te Ulici Teodora Pejačevića Djeca će od sada sigurnije stizati do OŠ Dore Pejačević, a pacijenti do bolnice

Pokazali vještinu

– Našički šumari predstavljaju šumarsku struku natjecanjem koje je ujedno praktičan prikaz njihove svakodnevice. Natjecatelji pokazuju svoje vještine u disciplinama kao što su obaranje na balon, kombinirani rez, rezanje grana i prerez na podlozi. Ponosni smo što u vrijeme festivala postajemo središte šumarske struke svojim stručnim usavršavanjima i predavanjima – ističe Vlado Keglević, voditelj Uprave šuma Podružnice Našice.

Vrhunac je festivala, naime, otvoreno prvenstvo profesionalnih sjekača koji su u subotu pokazali svoje vještine. Sudjelovali su članovi uprave šuma Vinkovci, Osijek, Nova Gradiška, Požega, Našice i novoosnovana Slatina.

Radovi u jeku Biciklistička staza od Brezika do Našica

– Dodatna je to motivacija učenicima i budućim studentima da se odluče za šumarska zanimanja jer su na jednome mjestu mogli vidjeti i naučiti puno o šumama, ali i radu na očuvanju šuma – naveo je Vlado Keglević.

Istodobno, u velikom parku održao se obrtnički sajam, kao i sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije, izložba udruga i njihovih radova... 

Uređen prilaz igralištu u Vukojevcima Izgrađeno 28 parkirnih mjesta