Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Tradicionalno natecanje u pripremi popularnog jela “na žlicu”

Slavonski čobanac obitelji Ćorluka i ove godine najbolji na Požeškom kotliću

1/2
Foto: pozega.hr
Prvo mjesto i ove je godine osvojila prošlogodišnja pobjednica Mira Ćorluka iz Požege, drugo mjesto osvojio je Željko Turalija iz Valpova, a treće Duško Tomšić iz Suhopolja

Tradicionalno prvosvibanjsko kuhanje na otvorenom u organizaciji požeške Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Požege okupilo je 40-ak majstora u pripravljanju čobanca na 10. Požeškom kotliću u parku pored Orljave. Natjecatelji iz Požeško-slavonske i susjednih županija jubilarni deseti put pokazali su svoje umijeće u kuhanju popularnog slavonskog jela “na žlicu”. Na ocjenjivanje je predano 37 uzoraka. Ocjenjivački sud nije imao lak zadatak, jer svaki majstor čobanca, uz meso i drva koje su osigurali organizatori, dodao je svoje začine i kuharsko umijeće.

Vukovar - kolona sjećanja besplatan prijevoz Grad Požega organizira put u Vukovar - prijavite se!

Okus mora biti izbalansiran

– Dobar čobanac mora dobro izgledati, imati dobru boju, biti kompaktan, a okus mora biti izbalansiran. Nijedan začin ne smije se previše osjetiti – sve mora biti u skladu. Juha mora biti isto zlatna sredina – ni vodeno ni gusto, jer onda prelazi u gulaš. Znači, sve mora biti odmjereno, a meso lijepo narezano i dobro kuhano – rekla je za portal slavonski.hr profesionalna kuharica Marijana Pranjić, članica ocjenjivačkog suda i šefica kuhinje u požeškom hotelu “Grgin dol”.

Foto: pozega.hr

Prema odluci ocjenjivačkog suda, prvo mjesto i ove je godine osvojila prošlogodišnja pobjednica Mira Ćorluka iz Požege, drugo mjesto osvojio je Željko Turalija iz Valpova, a treće Duško Tomšić iz Suhopolja. Pehare i zahvalnice uručio im je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

Sastanak župana Damira Bajsa i ministra obrane Damira Krstičevića Medalja “Zapadna Slavonija” kao moralna satisfakcija ljudima koji su sudjelovali u vojnim operacijama

Donacija za Caritas

Ugodan boravak i uspješno kuhanje poželio je kuharima i njihovim prijateljima gradonačelnik Darko Puljašić. Kao i prethodnih godina, natjecateljima je bilo osigurano mjesto, meso, voda i drva. I ove godine u manifestaciji je sudjelovao Lovački savez Požeško-slavonske županije čiji su članovi pripremili 550 litara čobanca. Lovački čobanac bio je besplatan za sve posjetitelje koji su mogli ostaviti donaciju požeškom Caritasu.

Više od 1300 izlagača iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjećenijom manifestacijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija Slavonija kao hrvatska 'turistička tajna' – posjetit će je i slavni Bayernov nogometaš Giovane Élber