Tradicionalno prvosvibanjsko kuhanje na otvorenom u organizaciji požeške Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Požege okupilo je 40-ak majstora u pripravljanju čobanca na 10. Požeškom kotliću u parku pored Orljave. Natjecatelji iz Požeško-slavonske i susjednih županija jubilarni deseti put pokazali su svoje umijeće u kuhanju popularnog slavonskog jela “na žlicu”. Na ocjenjivanje je predano 37 uzoraka. Ocjenjivački sud nije imao lak zadatak, jer svaki majstor čobanca, uz meso i drva koje su osigurali organizatori, dodao je svoje začine i kuharsko umijeće.
Okus mora biti izbalansiran
– Dobar čobanac mora dobro izgledati, imati dobru boju, biti kompaktan, a okus mora biti izbalansiran. Nijedan začin ne smije se previše osjetiti – sve mora biti u skladu. Juha mora biti isto zlatna sredina – ni vodeno ni gusto, jer onda prelazi u gulaš. Znači, sve mora biti odmjereno, a meso lijepo narezano i dobro kuhano – rekla je za portal slavonski.hr profesionalna kuharica Marijana Pranjić, članica ocjenjivačkog suda i šefica kuhinje u požeškom hotelu “Grgin dol”.
Prema odluci ocjenjivačkog suda, prvo mjesto i ove je godine osvojila prošlogodišnja pobjednica Mira Ćorluka iz Požege, drugo mjesto osvojio je Željko Turalija iz Valpova, a treće Duško Tomšić iz Suhopolja. Pehare i zahvalnice uručio im je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.
Donacija za Caritas
Ugodan boravak i uspješno kuhanje poželio je kuharima i njihovim prijateljima gradonačelnik Darko Puljašić. Kao i prethodnih godina, natjecateljima je bilo osigurano mjesto, meso, voda i drva. I ove godine u manifestaciji je sudjelovao Lovački savez Požeško-slavonske županije čiji su članovi pripremili 550 litara čobanca. Lovački čobanac bio je besplatan za sve posjetitelje koji su mogli ostaviti donaciju požeškom Caritasu.