Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Mesna industrija Papuk vraća mesni brend 'Čiča Mata'

Slavonski kulen, čvarci, slanina, jeger i švargl po starinskoj recepturi

Mesna industrija Papuk ​iz Požege ​nakon 10 godina ponovo​ je pokrenula​ proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda pod brandom ​Čiča​ Mata
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Vlasnici OPG-ova zainteresirani su za kooperaciju u svinjogojstvu i tovu goveda jer njihove staje i svinjci tada neće biti prazni

U Požegi je ponovno pokrenuta proizvodnja trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda u Mesnoj industriji Papuk, koja djeluje u sklopu Kutjeva d.d. Zasad će mjesečno proizvoditi dvadesetak tona poznatog mesnog brenda "Čiča Mata", isključivo od domaće sirovine, koji se tako nakon deset godina vraća na police naših trgovina. I ne samo on, nego i drugi proizvodi, otprije dobro poznati ljubiteljima slavonskih delicija.

- Nakon niza godina ponovno krećemo s preradom mesa i plasmanom finalnih delicija. Proizvodit ćemo isti asortiman kao i prije, ali naša orijentacija neće biti na količini, nego prvenstveno na kvaliteti domaćih proizvoda po kvalitetnim recepturama. Ovo je naš doprinos projektu Slavonija – rekao je predsjednik uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić.

Za nekoliko tjedana krenut će i proizvodnja trajnog programa, prvenstveno kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradicionalni način. Problem nedostatka sirovine u Papuku će pokušati premostiti pokretanjem kooperacije u svinjogojstvu i tovu goveda, za što već postoji interes obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prema riječima direktora stočarske proizvodnje Veseljka Karačića, ispitivanje tržišta je pokazalo da je tradicijska proizvodnja nešto što ima svoje kupce. Stoga se u Papuku neće upuštati u utrku s masovnim proizvođačima, nego će proizvoditi tradicionalne delicije uz poštivanje najnovijih dostignuća.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Slavonija može prehraniti Hrvatsku

Proizvodit će se kulen, kulenova seka, slanina, čvarci, prešani jezik, švargl, jeger, aromatizirani namazi od masti i drugi proizvodi, a u Kutjevu ističu kako će sve što bude izlazilo iz ove mesne industrije cjenovno biti prihvatljivo tržištu.

- Naši će se suhomesnati proizvodi soliti, dimiti i sušiti na način kako to Slavonci tradicionalno rade u svojim domovima. Svi proizvodi bit će bez dodanih aditiva, što svakako povlači rizik u proizvodnji, ali želimo našim kupcima ponuditi kvalitetno i domaće – istaknuo je Karačić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako ponovno pokretanje prerade mesa u  Kutjevu daje najbolji odgovor na pitanje kojim smjerom ide Slavonija.

- Idemo upravo tamo gdje treba - vraćamo se proizvodu i brendu. Tržište mora znati da Slavonija može prehraniti cijelu Hrvatsku, pa i šire. Izuzetno sam sretan što su u ovu priču uključeni i naši OPG-ovi i što će se propale farme, staje i svinjci opet staviti u funkciju gospodarstva – rekao je Tomašević.