Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Traži se brisanje iz Prostornog plana

Slunjani protiv gradnje mini hidroelektrana na rijeci Korani

Korana
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
Jamčim da već radimo na micanju mini hidroelektrana iz prostornog plana Karlovačke županije, jer to je i moj stav od prije nekoliko godina i imat ćemo izmjenu plana - poručio je karlovački župan Damir Jelić

- Inzistiramo na tome da se iz Prostornog plana Karlovačke županije izbaci mogućnost gradnje mini hidroelektrana na rijeci Korani. Točnije na četiri lokacije gdje je predviđena gradnja; na slunjskom području u Puškarićima i Primišlju, te na istoj rijeci nizvodno na području općine Barilović gdje je planirana gradnja mini HE Barilović i VES, odnosno Vodno-energetska stepenica Lučica. Na te je četiri lokacije u prostornom planu predviđena gradnja hidroelektrana u sklopu kojih bi se gradile brane i dizale krune slapova, a na nekim bi se mjestima gradila i akumulacija. To je neprihvatljivo, to bi uništilo vodotok rijeke i to ne želimo dozvoliti. Protiv toga su stanovnici Slunja, Grad Slunj, ali i struka, točnije Javna ustanova za zaštitu prirodne baštine Natura Viva, a i Studija utjecaja na okoliš pokazala je da imamo pravo - kazao je Tomislav Magdić, HDZ-ov vijećnik u skupštini Karlovačke županije. 

U Ogulinu se saniraju posljedice poplave Nakon snijega kiša U Karlovcu protiv poplava box barijere

Zahtjev mještana pročitao je na sjednici skupštine i dodao kako su stanovnici uz Koranu zabrinuti što te lokacije nadležni već nisu izbrisali iz Prostornog plana, obzirom da to traže godinama. 

Šteta koju je na kanjon rijeke Dobre, a onda i Kupe uzrokovala gradnja  Hidroelektrane Lešće, tolika je da su neke lokacije na rijeci nepovratno uništene, obala rijeka se urušava, riblji je fond uništen. Stanovnici uz Koranu ne žele da se to dogodi i njihovoj rijeci i ostavljaju mogućnost gradnje malih hidroelektrana samo na mjestima nekadašnjih malih mlinica i to bez dizanja krune slapa. 

- Jamčim da već radimo na micanju mini hidroelektrana iz prostornog plana Karlovačke županije, jer to je i moj stav od prije nekoliko godina i imat ćemo izmjenu plana. O tome smo već razgovarali i s resornim ministrom, no aktualni  Prostorni plan sada ne smijemo mijenjati jer onda nećemo na vrijeme početi s realizacijom sustava obrane od poplava grada Karlovca što nam je prioritet - kazao je Damir Jelić, karlovački župan.

Zorin dom u Karlovcu Akcija za djecu s autizmom Sakupljaju novac za besplatnu ABA terapiju