Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Ilovac ima dozvolu do 2018.

'Smetlište će prerasti Keopsovu piramidu, a novo se još nije ni počelo graditi'

Odlagalište otpada Ilovac
1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori bit će u probnom pogonu 2021. godine. Rok za igradnju Centra je 2018., no zbog niza izmjena u projektu starom desetljeće rok je pomaknut za tri godine

- Ovo što mi imamo na Ilovcu, naše odlagalište otpada naraste će do te mjere da će prerasti i Keopsovu piramidu. Ima li ova Županijska vlast ikakvu ideju, možete li išta obećati građanima oko gradnje novog Centra za odlagalište otpada kojeg gradite već desetljeće. Koliko se sjećam, rok za gradnju Centra bio je 2018., a na Babinoj gori nije niti lopata zakopana. Bojim se da ćemo morati ponovno dizati kote na Ilovcu – strahuje Josip Benčić iz karlovačkog SDP-a. Poput njega i mještani karlovačkog naselja kojima nasuprot kuća niče Keopsova piramida smeća, sa zebnjom se pitaju se koliko će još trajati odlaganje smeća na Ilovac.

No, ako je suditi po najavi Martine Furdek Hajdin, karlovačke dožupanice, Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori bit će u probnom pogonu 2021. godine. Rok za izgradnju Centra je, podsjetimo, 2018. godina, no zbog niza izmjena u projektu starom desetljeće, rok je pomaknut za tri godine. Novi će Centar imati promijenjenu tehnologiju obrade otpada i smanjeni kapacitet jer to traže novi zakonski propisi.

Odvajanjem otpada 'uštedjeli' deset metara kote

- Novi Plan gospodarenja otpadom iz ove godine definira puno veći omjer otpada koji se mora odvajati. Dakle, polovicu prikupljenog otpada moramo odvajati i reciklirati, stoga u projektu moramo izmijeniti dosta toga; od omjera otpada koji se odvaja i reciklira, do toga da se mora smanjiti i dimenzijski, a moramo mijenjati i tehnologiju, jer je tehnologija mehaničko - biološke obrade otpada zastarjela i više se ne koristi. To se sada i radi, mijenja se i lokacijska dozvola, radi se studija izvedivosti koja će definirati troškove - kazala je M. Furdek Hajdin. Inače, projekt gradnje Centra vrijedan je čak 30 milijuna eura, a novac planiramo dobiti iz EU fondova.

Stvarnost je da će se otpad iz Karlovca, te drugi mjesta Karlovačke županije do gradnje Centra, dakle još barem četiri godine voziti na Ilovac. Kao i sva ostala odlagališta otpada u Hrvatskoj, tako je i karlovački Ilovac u postupku sanacije i ima dozvolu rada do kraja 2018. godine, stoga će država očito svim odlagalištima morati produžiti dozvole rada dok se ne izgrade Centri.

Čistoća je 2013. dobila dozvolu da na Ilovac doveze otpad do tehničke visine kote od 138 metara nadmorske visine, a sada je Ilovac na 127 metara. Pa, iako se do dozvoljene kote po projekcijama iz 2013. godine trebalo doći do kraja ove godine, uvođenjem odvojenog prikupljanja otpada, odvajanjem i reciklažom, Čistoća je 'uštedjela' desetak metara kote, i time si osigurala da ovim načinom sakupljanja otpada, na Ilovac može dovesti još oko 200.000 tona otpada. Dakle za još četiri do pet godina rada.