Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Javna rasprava o jednom od simbola Varaždina

Špancirfest treba ostati festival urbane kulture

Špancirfest
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Velika rasprava povela se o izboru glazbenih sadržaja i ugostiteljske ponude

Kakav Špancirfest žele Varaždinci? Na to se pitanje odgovor pokušao pronaći i na javnoj raspravi održanoj u multimedijalnoj dvorani palače Herzer. Uz Sandru Malenicu, zamjenicu varaždinskog gradonačelnika, u raspravi su sudjelovali ugostitelji, umirovljenici, izlagači, predstavnici obrtnika, udruga i institucija.

gradonačelnik Ivan Čehok Rebalans na Gradskom vijeću Višak iz proračuna od 12,8 milijuna kn ići će za kulturu, prometnice

Podloga za vrlo živu raspravu bili su rezultati ankete koju je provela Turistička zajednica grada Varaždina na uzorku od 462 osobe, koje je predstavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina. Posjetitelji festivala su, pokazala je anketa, jako zadovoljni uličnim programom, kreativnicom u Uskoj ulici, Vindilendom, dostupnošću informacija i uređenošću prostora. Zadovoljni su glazbenim programom, parkom kreative, izlagačima, kvalitetom i izborom sadržaja te parkiralištima. Najmanje su zadovoljni ponudom izlagača, ugostiteljskom ponudom i cijenama.

Velika rasprava povela se o izboru glazbenih sadržaja i ugostiteljske ponude. Jedan od zaključaka bio je da Špancirfest mora i dalje ostati festival urbane kulture sa specifičnim ugođajem koji omogućuje ambijent povijesne gradske jezgre. U festival nije potrebno gurati sve sadržaje koje Varaždin ima, istaknuto je, jer Špancirfest nije jedina manifestacija u gradu koja bi morala ponuditi svu raznolikost stvaralaštva. Špancirfest će zasigurno i dalje ostati jedan od najboljih hrvatskih uličnih festivala koji samostalno pokriva sponzorima 80 posto svojih troškova, a organizira ga mali broj vrijednih djelatnika i volontera TZ-a. Ove se godine slavi 20. obljetnica Špancirfesta, jednog od najpopularnijih, najraznolikijih i najuspješnijih festivala u Hrvatskoj, koji je postao simbolom Varaždina.

– Špancirfest se u proteklih 19 izdanja mijenjao, rastao, prilagođavao se i svake godine sebe definirao, a ta stalna spremnost na promjene osigurala mu je kontinuirani rast u kvaliteti, ponudi sadržaja i posjećenosti. Kako bi 20. godišnjicu proslavili na najbolji mogući način i odredili kojim će putem krenuti u budućnosti, odlučili smo za mišljenje, prijedloge i ideje pitati sve građane – kažu u TZ-u.

Ivan Čehok Ususret četvrtfinalu Davis Cupa Gradonačelnik Čehok: Varaždin je veliko sportsko središte