Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija dobila 36 liječničkih specijalizacija

Specijalizacija za deset novih pedijatara, šest ginekologa, tri radiologa

Ugovori za usavršavanje liječnika
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Dr. Leo Luetić kaže kako će pojačati programe na područjima na kojima boravi velik broj turista, poput Trogira, Makarske i otoka

Dobra vijest za splitsko-dalmatinsko zdravstvo. Splitsko-dalmatinska županija dobila je ukupno 36 ugovora o liječničkim specijalizacijama koje je dodijelilo Ministarstvo zdravstva slijedom objavljenog poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Specijalističko usavršavanje doktora medicine’ u sklopu Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ za razdoblje 2014. – 2020. Svečanost uručivanja ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za uspješne prijavitelje održana je u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu, a najviše ugovora o specijalizaciji otišlo je upravo u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece

Devet obiteljskih liječnika

Na svečanosti su bili zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Dragomir Petric i ravnatelj županijskog Zavoda za Hitnu medicinu dr. Leo Luetić koji su primili ugovore.

Od 36 ugovora o liječničkim specijalizacijama za Splitsko-dalmatinsku županiju za potrebe županijskog Doma zdravlja dobiveno je 28 ugovora. Od toga se 10 odnosi na pedijatre što će obradovati sve roditelje koji se tuže kako ih nedostaje, devet za liječnike obiteljske medicine, šest specijalizacija za ginekologe i tri za radiologe. Županijski Zavod za Hitnu medicinu dobio je osam liječničkih specijalizacija.

– Za svaku stipendiju izdvojit će se po milijun kuna, što znači za Splitsko-dalmatinsku županiju 36 milijuna kuna. Naša županija neće morati izdvajati sredstva iz svojeg proračuna jer 85 posto sredstava financira Europski socijalni fond, a preostalih 15 posto Ministarstvo zdravstva. Ovo je do sada prvi ovakav slučaj financiranja kada su u pitanju liječničke specijalizacije. Ostvaruju se pretpostavke za popunjavanje svih nepopunjenih liječničkih timova na području Splitsko-dalmatinske županije – zadovoljno je istaknuo zamjenik župana Luka Brčić i dodao kako je svrha ovog projekta, na kojem su radili godinu dana, svim stanovnicima županije i njihovim gostima osigurati kvalitetnu i dostupnu zaštitu na primarnoj razini.

Novac daje županija

Ukupno je za područje cijele Hrvatske, odnosno za 21 dom zdravlja, i Zavodu za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave dodijeljeno 76 ugovora, za što će se izdvojiti 82,2 milijuna kuna iz EU fondova i Ministarstva zdravstva.

– Ministar Milan Kujundžić nagovijestio je da bi već ove godine išao postupak za još specijalizacija. Ovo je tek početak – poručio je Brčić.

Što se tiče turističke sezone koja počinje, dr. Leo Luetić kaže kako će, kao i prethodnih godina, pojačati programe na područjima na kojima boravi velik broj turista, poput Trogira, Makarske i otoka, a ocjenjuje kako je Splitsko-dalmatinska županija dobro pokrivena mrežom hitne medicinske pomoći. Ljetni, dodatni timovi financiraju se iz županijskih 
 sredstava kao nadstandard, a manjim dijelom iz lokalnih samouprava.

Sinj će sigurno biti zastupljen u podjeli specijalizacija     

– Svjesni smo kako određena područja u županiji, odnosno ispostave Doma zdravlja imaju različite potrebe. Sagledat će se realne potrebe i ide se na raspodjelu specijalizacija. Sinj će tu svakako biti zastupljen, jer znamo kako nedostaje liječnika radiologa i slično. Naravno, prvo specijalizanti moraju završiti svoja školovanja, a uskoro određeni broj liječnika s područja županije završava svoja liječnička usavršavanja – rekao je Luka Brčić.     

Općina Klis Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet