Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Pomoć za 274-oro poduzetnika

Splitsko-dalmatinska županija bespovratno podijelila tri milijuna kuna

1/3
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Županija ublažava posljedice krize iznosima od 20 do 50 tisuća kuna, uvjet je i otvaranje bar jednog novog radnog mjesta

Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik odjela za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić predstavili su u splitskom hotelu Cornaro četiri nove mjere iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za period 2020-2025. Potpisnici ugovora, njih 274 koji su ispunili uvjete natječaja, dobit će namjenska, bespovratna sredstva za što će iz proračuna županije biti uloženo tri milijuna kuna. Potpore se kreću u iznosu od 20.000 do 50.000 kuna.

Gradska uprava donijela je nove mjere pomoći za nastavak poslovanja Grad Bjelovar izdvojit će više od milijun kuna za mjere pomoći ugostiteljima

- Covid je učinio svoje u svim segmentima, pa tako i u gospodarskom. Poglavito se to odrazilo na mlade ljude koji su zakoračili u poduzetničke vode. Njima je posebno teško, nisu imali prilike stvoriti nekakav kapital u prethodnom poslovanju, nego baš kad su krenuli došao je Covid i sve ih skupa vratio na nultu poziciju. Zato mi jesmo tu i zato smo s ovim mjerama izašli ove godine, moram reći da su brojke i za nas uznenađujuće. Program sadržava 4 mjere – poduzetnici početnici, žene poduzetnice, očuvanje tradicijskih djelatnosti i potpora poduzetnicima početnicima čije je poslovanje otežano pandemijoj  Covid-19, što znači onima koji su svoje firme formirali tek ove godine - rekao je Blaženko Boban.

Na natječaj se prijavilo 324 zaintersiranih, a na naše starije županijske mjere za poticanje poduzetništva, od 2014. do 2019. godine, imali su ukupno 490 prijava. Boban kaže da su iznenađeni tolikim interesom, ali i zadovoljni jer su očito pokrenuli jako korisnu mjeru za koju je u županijskom proračunu predviđeno čak 7,3 milijuna kuna. Jako je važno što je uvjet i bar jedno novootvoreno radno mjesto, što znači da su ove mjere donijele minimalno 274 nova radna mjesta.

- Njih 274 su ispunili sve uvjete natječaja i za njih je osigurano oko 3 milijuna kuna. Ostatak do 7,3 predviđenih milijuna kuna za još 168 malih poduzetnika i poduzetnica će biti postupno osiguran kroz rebalans i novi županijski proračun, te će svi oni potpisati ugovore do konca ove ili početkom sljedeće godine. Budimo realni, najteže je upravo onima koji su tek krenuli u poduzetničke vode i odmah su zaustavljeni pandemijom koronavirusa. Stoga smo za njih osigurali po 41 do 42 tisuća kuna. Ove mjere su rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta jer je jedan od uvjeta natječaja bio bar jedan novozaposleni što generira 274 nova radna mjesta – naglasio je Boban. Usporedio je statističke podatke s kraja 2017. godine kada je na području Županije bilo 33.000 nezaposlenih  s današnjom brojkom od 23.690.

Realizacija projekata omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta Realizacija projekata Za 10 strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije 800 milijuna kuna

- Reći će neki da je taj pad broja nezaposlenih zbog odjava sa Zavoda i odlaska iz RH. Međutim statistika broja zaposlenih kojih je 2017. bilo 147.000, a ove godine 159.000, nam potvrđuje da na području Županije imamo 12 tisuća novozaposlenih, što je izvrstan podatak, unatoč posljedicama COVID epidemije. Uvjeren sam kako je županijski tim sa zamjenikom župana Antom Šošićem  i pročelnikom za gospodarstvo i EU fondove, Anđelkom Katavićem i suradnicima,  znatno doprinio takvoj pozitivnoj slici - poručio je Boban. Pohvalio je također izvrsnu komunikaciju s ministarstvom gospodarstva, ministarstvima regionalnog razvoja i poljoprivrede i cijelom Vladom RH.

Zamjenik župana Ante Šošić rekao je kako za 12.000 novozaposlenih na području Županije možemo zahvaliti, između ostaloga  ovim i sličnim mjerama kojima Županija potiče najveću ciljanu skupinu, male poduzetnike, početnike.

- Mali poduzetnici čine 90 % ukupnog broja poduzetnika, kako u županiji tako i u cijeloj RH. Zato su ove mjere izvanredne, kumulativno doprinose dobrim brojkama novozaposlenih i smanjenju broja nezaposlenih. To je dobar smjer kojega se trebamo držati i ubuduće. Ono što mikropoduzetnicima nedostaje u startu je upravo nedostatak jeftinog novca, te ovo predstavlja izvanredan supstitut koji olakšava njihove prve poduzetničke korake – rekao je Šošić. Istaknuo je podatak kako su od ukupnog broja poduzetnika kojima su dodijeljena sredstva 20 % žene početnice, poduzetnice, koje primjerice mogu pravdati dobivena sredstva između ostaloga i troškovima plaćanja dječjeg vrtića do iznosa 6 tisuća kuna.