Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Realizacija projekata

Za 10 strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije 800 milijuna kuna

Realizacija projekata omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
U najistočnijoj županiji gradit će se Autopark Lipovac, Transportnologistički centar, Centar za preradu GMO free soje, regionalna klaonica...

Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem rečeno je kako je Vlada Republike Hrvatske u dodatku broj 2. Razvojnog sporazuma obuhvatila 38 razvojnih projekata od ključne važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem ukupne vrijednosti veće od 10,7 milijardi kuna.

Obnovljeno 90 posto ustanova u zdravstvu UZ POMOĆ EU NOVCA Obnovljeno 90 posto ustanova u zdravstvu

Ugovoreno je 88 posto alokacije pri čemu je, kako je rekla ministrica Nataša Tramišak, najviše projekata ugovoreno u Osječko-baranjskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića za najistočniju hrvatsku županiju odobrena su i osigurana sredstva za 10 strateških projekata. Radi se o projektima istraživanja i eksploatacije geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije u vrijednosti od 180 milijuna kuna.

Putem ovoga projekta konačno bi bili iskorišteni geotermalni potencijali županije koji su svih ovih godina neiskorišteni, a koji bi mogli donijeti ne samo velike uštede nego i otvoriti broja nova radna mjesta. U planu je i izgradnja Transportno-logističkog centara Vukovarsko-srijemske županije u vrijednosti od 183 milijuna kuna. Među županijskim projektima koji će se financirati je i Autopark Lipovac vrijedan 53 milijuna kuna, Centar za preradu GMO free soje vrijedan 40 milijuna i Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci vrijedan 37,5 milijuna kuna.

Odlagalište na području Općine Gunja jedno je od uređenijih u Hrvatskoj Započinje druga faza projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Kraplja

Sredstva su osigurana i za Izgradnju regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom vrijedne 30 milijuna kuna, obnovu dvorca Khuen Bellasi u Nuštru vrijednog 105 milijuna kuna, Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija u vrijednosti od 35 milijuna kuna, suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u Vinkovcima vrijedan 36 milijuna kuna, kao i za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj vrijednog 100 milijuna kuna. O kakvim i koliko značajnim projektima se radi, govori i podatak kako su ukupne vrijednosti čak 800 milijuna kuna. U planu je i rekonstrukcija pruge Okučani – Vinkovci, taj projekt obuhvaća i dio Sisačko-moslavačke županije, a vrijedan je 3,5 milijardi kuna te izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, vrijednog 500 milijuna kuna.

– Svi ti projekti rezultat su našega sustavnoga i zajedničkoga rada, a sada će oni biti i realizirani. Radi se o ogromnim sredstvima putem kojih će se realizirati ti projekti, ali i koji će Vukovarsko-srijemskoj županiji omogućiti da iskoristi neke od svojih potencijala, ali i donijeti jednu novu kvalitetu. Omogućit će i otvaranje brojnih novih radnih mjesta što će podići kvalitetu života građana u ovom dijelu Hrvatske. Njihova realizacija doprinijet će zasigurno i demografskoj obnovi županije – rekao je župan Galić.

Držani tajnik Tugomir Majdak posjetio OPG Horvatić iz Stare Kapele Projekt regionalnog centra stočarstva velika je želja Općine

Podsjetio je i kako je Projektom Slavonija, Baranja i Srijem osigurano 18,75 milijardi kuna iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija kao i da je u razdoblju od 18. listopada 2016. do 31. kolovoza 2020. ugovoreno 16,53 milijarde kuna, što je u odnosu na podatke predstavljene tijekom prethodne sjednice Savjeta porast od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava.