Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
OtvorenTehnološko-inovacijski centar u Virovitici

Spoj znanosti i poljoprivrede osigurat će konkurentne i kvalitetnije domaće proizvode

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Zadaci su mu savjetovanje te analiza i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

Svoja je vrata otvorio Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, vrijedan 17,57 milijuna kuna, a realiziran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

“EU fondovi 2021. – 2027. – nove prilike“ Županija i RERA pomažu poduzetnicima i OPG-ovcima u pripremi projekata

Suradnja s dva fakulteta

Bit će to, istaknuto je, referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, na korist i poljoprivrednika i znanstvene zajednice. Zadaci su mu savjetovanje te analiza i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Obuhvaća Prehrambeno-tehnološki te Poljoprivredni odjel, kao i odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje. Specifičan je i po modularnoj konferencijskoj dvorani za 350 osoba.

– Željeli smo spojiti sve tehnologije koje imamo te pomoći poljoprivrednicima i u proizvodnji samih proizvoda, budući da se već puno radi na proizvodnji sirovine. Bilo bi lijepo da imamo i proizvodnju, primjerice, eteričnih ulja i mliječnih proizvoda baš s našeg području. TIC im u tom pogledu daje potporu, jer imamo dva fakulteta za suradnike, u znanstvenom timu danas je 17 ljudi, a tu je i moje iskustvo. Pozivam, stoga, poljoprivrednike da iskoriste ovu priliku. Oni će nas uputiti u tome što im treba, a mi ćemo im osigurati znanstvenu i stručnu podršku, primijenjena istraživanja od polja do gotovog proizvoda. Ova povezanost u kojoj ćemo učiti jedni od drugih trajat će barem pet godina, a tada će se, vjerujem, već formirati tim ljudi koji će točno znati u kojem smjeru treba ići dalje – pojasnila je Ivana Nemet, ravnateljica TIC-a.

Cilj je i vinarstvo

– TIC Virovitica je znanstvena institucija koju stavljamo u funkciju pomoći poljoprivrednicima, kako bi bili što konkurentniji na tržištu te kako bi iskoristili laboratorijsku opremu da unaprijede svoju proizvodnju, kao što poduzetnici danas koriste poduzetničke inkubatore. Cilj je proširiti djelatnosti TIC-a i na vinarstvo, budući da smo kraj poznat i po vinogradarima i voćarima.

UREĐENJE JEDNOG OD BISERA OSIJEKA Počelo nasipavanje plaže na Kopakabani

TIC ima veliku ulogu u pomaganju studentima, budući da surađuje s fakultetima u Osijeku i Veleučilištem u Virovitici. Razvoj znanja je razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva – naglasio je župan Igor Andrović. Ovu ustanovu zato vidi kao spoj znanosti, javne uprave, gospodarstva i poljoprivrede.

Gradonačelnik Ivica Kirin kazao je da je TIC Virovitica jedan od dugoočekivanih projekata kakav su si prije desetak godina mogle priuštiti znatno veće sredine.

– Nakon TIC-a u planu nam je uvesti nove prehrambene industrije, a primarnu poljoprivrednu proizvodnju olakšati i putem geotermalnih izvora koje će omogućiti grijanje plastenika i staklenika. To je još jedan potencijal koji imamo i zato je pri kreiranju prioriteta jako važno slušati stručnjake koji daju i konkretne savjete, ali i kritiku na postojeće ideje.

Ta suradnja je preduvjet za bolje sutra: koliko budemo sposobni, toliko ćemo i napraviti – poručio je Kirin. Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Studenti će u njemu odrađivati dio prakse ili doktorska istraživanja.